Zjistila jsem, že vzít si na krk jeden díl pečení ve Žlutém Trimelovi je v adventním období docela drsný závazek. Člověk se k tomu přes samé pečení(!) a návštěvy adventních trhů (už jsem stihla tři města ve třech různých státech a ještě se plánuje pokračování) vůbec nedostává. Ukážu vám tedy, jak na tom u nás aktuálně jsme a povyprávím, jak chodí pečení u nás.
Impulsem pro zahájení pečení jsou u nás tradičně moje narozeniny. Jsem přesně měsíc před Ježíškem. Mé narozky a svátek (který mám den po narozeninách) slavíme v posledních letech vždycky o víkendu a ten další víkend se začíná péct.
Mým favoritem je tradičně linecké cukroví. To už máme napečeno ze třech dávek. Nebylo tomu tak ale vždy. Já moc nemusím marmeládu, ale řešení je dát do některých Nutellu. Baví mě vykrajování a hlavně nervování mamky tím, že si vykrajuje nejblbější možné tvary, které se špatně slepují (nejrůznější svíčky), dále medvídka Pů, kterého mám z nějakého dětského časopisu (ten je moc veliký) a hlavně ovečky, kterým se tradičně lámou nohy. Takže si vykrajuji, vykrajuji a mamka mi postupně zabavuje oblíbená vykrajovátka, až skončím u nudných kytiček a čtverečků.
Pak mám ráda nejrůznější oříškové cukroví, čokoládové a samozřejmě rohlíčky, a to jak tradiční vanilkové, tak kávové. Ano, rohlíček je jediná potravina, ve které snesu kávu a dokonce mi moc chutná. K rohlíčkům řeknu jen tolik, že nechápu ty, kteří dělají asymetrické rohlíčky bez formičky. Brr!! Přiznávám, že se jich fakt bojím a jsem v tomhle (ok, možná nejen v tomhle) děsně povrchní!
Myslím, že s receptem na rohlíčky a linecké se tu podělí někdo jiný, já dám k dobru recept na bábovičky (letos se u nás bábovičky pekly v jedno odpoledne společně s oříšky).
Těsto na bábovičky se u nás dělá z:
- 30 dkg hladké mouky
- 20 dkg Hery
- 14 dkg cukru
- 2 žloutků
Zpracovaným těstem z výše uvedených ingrediencí bychom měli naplnit cca 70 báboviček (těch větších forem). My jich máme v posledních letech víc, protože jsme přešli na menší formičky (ta velká bábovička se těžko dává celá do pusy a bývala jediným cukrovím, které u nás přežívalo Nový rok, nyní se dožívá pouze Silvestru).
Pečeme na cca 150-160 °C. Nejprve shora, poté zespoda.
Letos ještě naplněno nemáme. Chystáme se totiž ke změně a původní náplň z:
- 15 dkg oříšků
- 15 dkg cukru
- 2 vajec
- trochu rumu
chceme vyměnit za nějakou lepší. Pochlubíte se někdo, čím naplňujete bábovičky vy? Máte nějaký osvědčený recept? Ráda se nechám inspirovat a není vyloučeno, že šikovnému kuchtíkovi, který by se pochlubil i fotkou, by mohl dorazit nějaký ten Ježíšek ode mě. Co se týká polevy báboviček, topíme je v:
- 5 dkg cukru pudr
- 5 dkg másla
- 1 lžíci kakaa
- 1 lžíci pudinkového prášku
- 1 lžíci mléka
Polevy vždycky trochu zbude, ale Vickuška se naštěstí neštítí dojíst ji samotnou na čuníka. :-) Případně s piškoty. Ono vůbec, piškoty s Nutellou (ano s tou s dvěma „L“) řeší všechny problémy světa. Teda skoro všechny. Ale o tom třeba zase někdy jindy.Krásné adventní období, ať toho spálíte co nejméně!
Krásné adventní období, ať toho spálíte co nejméně!