Trimeles / Co se kde šustne / Žlutý koutek Petromily - Červen
Záblesky z Letňáku 21: Střelci a odrážeči Záblesky z Letňáku 21: Zachraň se, kdo nemůžeš Žlutý koutek Petromily – Červen Elfové a šmelfové Deskohráčův stolek: Draftosaurus V čem trénují žlutí? Kouzelné HOG Velikonoce Žlutý koutek Petromily – DUBEN Vzpomínáme na Velikonoce Švihnout a mávnout Deskohráčův stolek: Arboretum Dubnová usměvavá výzva Rok ve fialové Zápisky Tlustého Mnicha Velikonoční vybarvování Famfrpálová profiliga bude. Ale… Nejlepší jezevčí „kolejňáky“ Žlutý koutek Petromily – Březen Helen Miltonová: Oddělala jsem dvě šéfredaktorky! Vyhlášení soutěže ke Dni Mazlíčků Závěrečný kolejní večírek Žluté duše ve fialovém hábitu – Marylin Cuthbert Žlutý koutek Petromily – únor Zimní nováčkovská záchranná mise SELINA GARCIA: Budu tu strašit tak dlouho, dokud nezískáme Famfrpálový pohár!  Soutěž ke Dni mazlíčků! Vzpomínáme na Letňáček…. Tři soudky radí 9 THEODOR MUDD – Co dává v noci pod postel svým svěřencům? Nováčkovská tipovačka aneb co si představuji pod…. TST – 8. úkol Halloweenský večírek TST – 7. úkol TST – 6. úkol Halloweenská výprava za bezhlavým jezdcem TST – 5. úkol TST – 4. úkol TST – 3. úkol TST – 2.úkol TST – 1. úkol Netradiční rozhovor s profesory TNT je zpět a přináší sebou Bratříčka Není jezevec jako jezevec Korunami stromů a ještě dál aneb nováčkovská výprava do lesa je za námi Chvilka s jezevčími nováčky Cesta žlutých jednorožců Stezka prdících obrů Letní seminář počtvrté: Písmena, číslice, čáry a máry Letní seminář potřetí: Kouknu a vidím Letní seminář podruhé: Obětujte mi kus… Letní seminář poprvé: Hopity hop Jak jsem poprvé zakotvila na ošetřovně Večírek na závěr roku S kapesníčkem v ruce aneb budete nám chybět… Má první kolejní výprava aneb jak se pojídají škrny Tučňákoland Básnička věnována Mrzimorské koleji k Mezinárodnímu dni skřítků Rozhovor se studentkami B4 – 2.díl Holky, držíme vám palce! Rozhovor se studentkami bojujícími v B4 Do západu slunce na křídlech Gryfů Mrazivá výprava ze teplem Připomeňte si s námi Albu Jacquelin Velikonoční pondělí na hradě Mrzimorští nováčci a famfrpál Patricia, Klotylda, Susan a Cassiopea : Čtyři mrzimorské bojovnice Filmový večírek Mrzimorský rituál pro nováčky Tři soudky radí 8 Bomba na hradě! Přišla osobnost, kterou nikdo nečekal!! Představujeme nováčky Nástrahy soubojového klubu Na tom není nic vtipného! V. Závěrečný večírek šíleného roku Na tom není nic vtipného! IV. Jaká byla cesta za pohárem? Na tom není nic vtipného! III. Selina Garcia o postu kapitánky: Nebyla jsem si jistá, zda se na tu funkci vůbec hodím Záchranná jezevčí mise Z deníku adoptovaného jezevce …. II. část Zima 2020 : Pohľad z druhého miesta Rekord sezony: Trénink, který trval tři hodiny! Cirque du magique – očami návštevníkov Vianočná výprava do lesa Móda Ohnivého dne Výprava očima nováčků: Na bobří hráz a ještě dál Tři soudky radí 7 Jezevci na tripu… do lesa Krátké příběhy 1 Na tom není nic vtipného! II. Já a můj život 3: První kouzelný rok Konec prázdnin aneb Pojďte si s námi trsnout Z deníku adoptovaného jezevce… Fotografické letní klání – 2. kolo 10 let Harry Potter muzikálu Tři soudky radí 6 Po stopách dinosaurů – Vendesousa Asio Otusová Na tom není nic vtipného! TNT: Výsledky TNT: 10. úkol – Křížovka

Co se kde šustne

Žlutý koutek Petromily – Červen

A máme tu další díl koutku Petromily!
Pojďte, prosím, dál.
S sebou dobrou náladu a polštářek, prosím!
Vítejte!
V tomto díle se nebudeme věnovat ničemu jinému než sladkým, červeným a šťavnatým jahodám! Je červen! A červen jsou prostě jahody. Mrzí mne, že jsem květnový koutek musela vynechat, ale mudlové mi nedali prostor. Stane se, omlouvám se. 

-Petromila s úsměvem vítá příchozí a nabízí čaj, kávu i čokoládu-


… jen dál, je tu spousta místa k sezení, klidně i ležení, příjemná atmosféra, lákající k odpočinku, skvostné relaxaci. Všude jsou rozmístěny svíčky a kameny. Najděte si své místo, pohodlně zaujměte jakoukoliv pozici, zhluboka dýchejte, klidně zavřete oči a naslouchejte. Všude jsou misky s jahodami, jahodové dobrotky, smoothie a spoustu jahodových nápojů. Jen si nabídnout…


Pro začátek mám pro vás nabídku zajímavostí o jahodách, které jste možná, jako já nevěděli. Napůjčovala jsem si spoustu moudrých knih plných moudrých rad, ptala se odborníků a přináším shrnutí.
Vždycky jsem si myslela, že jahody jsou prostě slaďoučké ovoce. A ejhle, ony nejsou plodem! Jahůdky jsou zvětšeným okvětním lůžkem. Plody jsou až ta zelená semínka na jahodě. Popsáno odborněji, je jahoda souplodí nažek na šťavnatém zdužnatělém květním lůžku. Jahody nesou latinský název Fragaria.  Co mne překvapilo je, že mají opravdu hodně vitamínů C. Je srovnatelný s citrusovými plody, a to už je co říct! Mají též vitamín A, B, E. Jahody mají lehce stravitelnou vlákninu. Obsahují draslík, zinek, hořčík, vápník, dokonce třeba i bor nebo fluor. A co jsem tedy opravdu nevěděla je, že jahodu tvoří 87% vody!
Zabrousíme-li do historie, jahody najdeme již v Římě, ale dočetla jsem se, že byly snad konzumovány už v době kamenné. Ve středověku byly pěstovány mnichy. Zahradní jahody, které dnes známe, vznikly křížením více druhů. Některé druhy byly přivezeny francouzskými korzáry v 17. století, ale za vznik současných jahod stojí zahradník Ludvíka XV. jménem Antoino Duchesne. Tyto úžasné plody byly dříve považovány  za královské ovoce a také za ovoce lásky. 

Jahody máme jednouplodící, stáleplodící, měsíční a Day neutral, které plodí celý rok. Mezi největší pěstitele se řadí USA, Francie, Španělsko, Itálie nebo třeba Polsko.
Jahody mají své typické úchvatné aromatické vlastnosti, kterých se využívá při výrobě například čokolády, bonbónů, žvýkaček, sušenek a různých vůní. Rovněž se využívají i v kosmetice pro velké množství manganu, který je prospěšný pro pevnost a růst vlasů a pokožky. Dokonce existují i jahodové festivaly! Můžete je najít třeba v Rusku nebo ve Finsku ve městě Suonenjoki.


U mudlů jsem zdravotník, snad tedy odpustíte drobný výčet toho, co dokáže jahoda s naším tělem, protože je to až neuvěřitelné. Konzumace jahod snižuje riziko kardiovaskulárních chorob, tlumí tvorbu špatného cholesterolu, jahody se starají o zdravé cévy, zlepšují funkce srdce a mozku, snižují vysoký tlak. Bylo prokázáno, že působí proti rakovině, posilují imunitu, snižují zánět, léčí artritidu a dnu, pomáhají při úpravě hmotnosti, působí proti zácpě, cukrovce a pečují o oči! Jahody je důležité jíst v těhotenství, protože díky kyselině listové pomáhá předejít  vrozeným vadám. To však neznamená, že začnete jíst tuny jahod. Jeden hrnek denně vážně bude stačit :-), jinak vám totiž hrozí plynatost a průjem. A ještě jedna věc: znám mnoho lidí, kteří mají na jahody alergii. Zjistila jsem, že jí způsobují organické kyseliny, které toto ovoce obsahuje, a to zejména kyselina jablečná, citronová, chininová či salicylová. 

 

A co bych to byla za hostitelku v koutku, kdybych se s vámi nepodělila o nějaký ten recept. Všechny jsem je samozřejmě vyzkoušela a vřele doporučuji.

Připravte si jahodové smoothie. Potřebujete 1 banán, dvě hrsti jahod, půl manga a 150 ml bílého jogurtu. Všechno pořádně rozmixujte a podávejte ve stylových skleničkách.

Dále jsem si pro vás připravila jahodového mrože s čokoládou. Umixujte nahrubo 300 g čerstvých jahod, přidejte lžíci cukru a lžíci vanilkového cukru. Pár kapek citronové šťávy. Vše promíchejte a nalijte do tvořítek na zmrzku. V mrazáku nechte alespoň osm hodin tuhnout. Pak je vytáhněte a každý nanuk pořádně vymáchejte v čokoládové lázni. V receptu stálo, že používají cukr hroznový, já používám obyčejný.

No a nesmí chybět jahodové knedlíky! To je jasné. Nakupte prosím máslo – 50 g, 250 g tvarohu, tučného, jeden vanilkový cukr, jedno vajíčko, 250 g hrubé mouky, jednu lžičku kypřícího prášku a špetku soli. A jahody! Udělejte těsto, tvarujte knedlíky, plňte a vařte cca deset minut. Podávejte polité máslem, posypané tvarohem a cukrem.


A jako poslední pro vás mám recept od mé kamarádky. Já ho ještě nezkoušela, pouze u ní jedla a rozplývala jsem se blahem. Je to jeden ze zdravějších receptů. Byť zdravému stylu příliš neholduji, chutná úžasně. Co budete potřebovat?


280g hladké špaldové mouky
50g kukuřičné mouky
70g třtinového cukru
špetka soli
100 g másla
1 vejce
100 ml podmáslí


Na náplň je třeba 250 g rebarbory a stejně tak jahod, jedna lžička skořice a 70 ml jablečného džusu. 

Z ingrediencí vypracujeme rukama těsto. Necháme hodinu v lednici odpočinout. Pak těsto vyválejte na kruh cca 40 cm. Dejte do kruhové formy a nechte těsto přes okraj alespoň 4 cm. Mezitím nakrájejte na malé kousky jahody a rebarboru, smíchejte s džusem a cukrem, přidejte skořici a naplňte tím koláč. Okraje přehněte do středu a pečte při 150 stupních 45minut. Na tomto koláči je skvělé, že je sezonní. Můžete měnit ovoce dle libosti, třeba za meruňky,  ořechy, jablíčka a podobně.

Nezbývá než popřát dobrou chuť, krásný jahodový červen plný sluníčka a úžasných zážitků!

 

Pro Žlutý Trimeles
Petromila Nivalis

Jeden komentář

  1. Simelie Mallorny 28. 9. 2021 20:50

    No páni, já jahody miluju, ale po tomhle článku si je rozhodně seženu častěji! Že toho zvládají ovlivnit až tolik je neuvěřitelné..

Napište k tomuto příspěvku komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*