Trimeles / Co se kde šustne / Žlutý koutek Petromily - Červen
Zápisník jednoho dinosaura IV – Ať žijí technologie (aneb při čem všem jste byli zároveň na hradě) Malé, Malej, Malučký… Princ Hog v kocke 18 – Nový školní rok Březnová knižní šifra Žlutého Trimela Nováčkovská výprava pro Magíka Připravit k luštění – Březnová knižní šifra Žlutého Trimela na obzoru! Příčná kombinatorika II – Vetešnictví u Kšeftaře Deskohráčův stolek speciál – Harry Potter Vzestup Smrtijedů Valentýnské menu DIY – 6. díl Zápisník jednoho dinosaura 3 – Výzva tajemného kloboukového semináře 13 otázek pro profíky Enid Bloom: „Musím říct, že mi to otevřelo oči.“ Hog v kocke 17 – Kagíci Sprosté slovo na šest? Příčná kombinatorika 2024 – Co nás čeká a nemine I. Silvestrovské hemzulky Hog v kocke 16 – Vánoční smíchmajstr Vánoce, Vánoce, přicházejí Vánoční pohyblivé obrázky II – seriály Mrzimorský vánoční playlist Trimeles na cestách – kam za vánoční atmosférou? Vánoční pohyblivé obrázky Hog v kocke 15 – Školní rok v plném proudu Velká vánoční stávka Zápisník jednoho dinosaura 2 – Paměť není, co bývala Mrzimor získal magíka s názvem „Veselá kopa“ Vánoční dárky za hubičku DIY – 5. díl Cesta za pokladem ZS24 Pohřešuje se! Pomoz zatoulaným strašidlům najít cestu domů Last minute halloweenský kostým v Hog stylu Halloweenská křížovka plná (nejen) strašidel Moudra z čarostavů Podzimní tvoření DIY – 4. díl Luna Goshawk: „Očakávania boli, zatiaľ sa mi plnia a možno aj prevyšujú.“ Zápisník jednoho dinosaura – Rozmrazená, ale plešatá Rekapitulace Celoletní úkoly Prokletí termínové neděle Hog v kocke – 14. část – Zpátky do lavic! Ohlédnutí za TNT Rekapitulace Nisqa TNT: Úkol třetí Olivia Wines: „O Mrzimor se nebojím, my si poradíme.“ Směnárna na planetě Meeraha TNT: Úkol druhý TNT: Úkol první Rekapitulace Umubumbe Tradiční nováčkovský turnaj je zpět! Planeta Nisqa Rekapitulace Gezegen Prázdninové pohodové poslouchání: Potterovský podcast Emoji na Hradě V. Rekapitulace Domicilium Planeta Umubumbe Planeta Gezegen Jak probíhalo slavnostní ukončení školního roku u jezevců? Domovská planeta Domicilium Vesmírná odysea – mise začíná Vesmírná odysea Hog v kocke – 13. část – Souboják vol. 2 Harry Potter storkát jinak aneb jak očaroval mudlovskou literaturu Potter opustil ministerstvo, je teď ragbista Hog v kocke – 13. část – Souboják Souboj se stylem Famfrpálové perličky Jak se v Mrzimoru nosí NiT? Hogwarts Legacy Stále vzpomínám na Albínku Rozhovor s Ivy Emersonovou: „Mrzimor je moje srdeční záležitost.“ Rozporuplné pocity aneb jak se těšíme na nový HP seriál Remake, o který nikdo nestál – co se ví o novém seriálu Harry Potter Hog v kocke – 12. část – Umíme se sobě zasmát Tom Felton: Beyond the Wand Jarní dekorace DIY – 3. díl Deskohráčův stolek: Takenoko a rozšíření Panďátka Mrzimor napříč jazyky Jaké je býti nejbohatší v Mrzimoru? Žluté duše ve fialovém hábitu – Oresta McCollin Vianueva Hog v kocke – 11. část – Hradní novinky 13 otázek nejen pro shopaholiky Deskohráčův stolek: Architekti Západního království Novoroční vybarvování – vyhlášení Zimní dekorace DIY – 2. díl Famfrpálová sezóna zima 2023 Novoroční vybarvování Novoroční přání 2023 13 vánočních otázek pro Grinche i Kdovíky 2/2 Jezevci přejí Veselé Vánoce Jak se v Mrzimoru nosí Vánoce? 13 vánočních otázek pro Grinche i Kdovíky 1/2 Zase (ne) zkouškujeme! Jak se v Mrzimoru nosí žlutá? Vánoční dekorace DIY – 1.díl Copak by jen kluběnky nosily? Jak se v Mrzimoru nosí Halloween? Halloween zaneprázdněné čarodějnice Famfrpálové tréninky v plném proudu 13 otázek pro seriálové fanatiky Magie kaštanů Zhodnocení Mrziaukce Zima 2022

Co se kde šustne

Žlutý koutek Petromily – Červen

A máme tu další díl koutku Petromily!
Pojďte, prosím, dál.
S sebou dobrou náladu a polštářek, prosím!
Vítejte!
V tomto díle se nebudeme věnovat ničemu jinému než sladkým, červeným a šťavnatým jahodám! Je červen! A červen jsou prostě jahody. Mrzí mne, že jsem květnový koutek musela vynechat, ale mudlové mi nedali prostor. Stane se, omlouvám se. 

-Petromila s úsměvem vítá příchozí a nabízí čaj, kávu i čokoládu-


… jen dál, je tu spousta místa k sezení, klidně i ležení, příjemná atmosféra, lákající k odpočinku, skvostné relaxaci. Všude jsou rozmístěny svíčky a kameny. Najděte si své místo, pohodlně zaujměte jakoukoliv pozici, zhluboka dýchejte, klidně zavřete oči a naslouchejte. Všude jsou misky s jahodami, jahodové dobrotky, smoothie a spoustu jahodových nápojů. Jen si nabídnout…


Pro začátek mám pro vás nabídku zajímavostí o jahodách, které jste možná, jako já nevěděli. Napůjčovala jsem si spoustu moudrých knih plných moudrých rad, ptala se odborníků a přináším shrnutí.
Vždycky jsem si myslela, že jahody jsou prostě slaďoučké ovoce. A ejhle, ony nejsou plodem! Jahůdky jsou zvětšeným okvětním lůžkem. Plody jsou až ta zelená semínka na jahodě. Popsáno odborněji, je jahoda souplodí nažek na šťavnatém zdužnatělém květním lůžku. Jahody nesou latinský název Fragaria.  Co mne překvapilo je, že mají opravdu hodně vitamínů C. Je srovnatelný s citrusovými plody, a to už je co říct! Mají též vitamín A, B, E. Jahody mají lehce stravitelnou vlákninu. Obsahují draslík, zinek, hořčík, vápník, dokonce třeba i bor nebo fluor. A co jsem tedy opravdu nevěděla je, že jahodu tvoří 87% vody!
Zabrousíme-li do historie, jahody najdeme již v Římě, ale dočetla jsem se, že byly snad konzumovány už v době kamenné. Ve středověku byly pěstovány mnichy. Zahradní jahody, které dnes známe, vznikly křížením více druhů. Některé druhy byly přivezeny francouzskými korzáry v 17. století, ale za vznik současných jahod stojí zahradník Ludvíka XV. jménem Antoino Duchesne. Tyto úžasné plody byly dříve považovány  za královské ovoce a také za ovoce lásky. 

Jahody máme jednouplodící, stáleplodící, měsíční a Day neutral, které plodí celý rok. Mezi největší pěstitele se řadí USA, Francie, Španělsko, Itálie nebo třeba Polsko.
Jahody mají své typické úchvatné aromatické vlastnosti, kterých se využívá při výrobě například čokolády, bonbónů, žvýkaček, sušenek a různých vůní. Rovněž se využívají i v kosmetice pro velké množství manganu, který je prospěšný pro pevnost a růst vlasů a pokožky. Dokonce existují i jahodové festivaly! Můžete je najít třeba v Rusku nebo ve Finsku ve městě Suonenjoki.


U mudlů jsem zdravotník, snad tedy odpustíte drobný výčet toho, co dokáže jahoda s naším tělem, protože je to až neuvěřitelné. Konzumace jahod snižuje riziko kardiovaskulárních chorob, tlumí tvorbu špatného cholesterolu, jahody se starají o zdravé cévy, zlepšují funkce srdce a mozku, snižují vysoký tlak. Bylo prokázáno, že působí proti rakovině, posilují imunitu, snižují zánět, léčí artritidu a dnu, pomáhají při úpravě hmotnosti, působí proti zácpě, cukrovce a pečují o oči! Jahody je důležité jíst v těhotenství, protože díky kyselině listové pomáhá předejít  vrozeným vadám. To však neznamená, že začnete jíst tuny jahod. Jeden hrnek denně vážně bude stačit :-), jinak vám totiž hrozí plynatost a průjem. A ještě jedna věc: znám mnoho lidí, kteří mají na jahody alergii. Zjistila jsem, že jí způsobují organické kyseliny, které toto ovoce obsahuje, a to zejména kyselina jablečná, citronová, chininová či salicylová. 

 

A co bych to byla za hostitelku v koutku, kdybych se s vámi nepodělila o nějaký ten recept. Všechny jsem je samozřejmě vyzkoušela a vřele doporučuji.

Připravte si jahodové smoothie. Potřebujete 1 banán, dvě hrsti jahod, půl manga a 150 ml bílého jogurtu. Všechno pořádně rozmixujte a podávejte ve stylových skleničkách.

Dále jsem si pro vás připravila jahodového mrože s čokoládou. Umixujte nahrubo 300 g čerstvých jahod, přidejte lžíci cukru a lžíci vanilkového cukru. Pár kapek citronové šťávy. Vše promíchejte a nalijte do tvořítek na zmrzku. V mrazáku nechte alespoň osm hodin tuhnout. Pak je vytáhněte a každý nanuk pořádně vymáchejte v čokoládové lázni. V receptu stálo, že používají cukr hroznový, já používám obyčejný.

No a nesmí chybět jahodové knedlíky! To je jasné. Nakupte prosím máslo – 50 g, 250 g tvarohu, tučného, jeden vanilkový cukr, jedno vajíčko, 250 g hrubé mouky, jednu lžičku kypřícího prášku a špetku soli. A jahody! Udělejte těsto, tvarujte knedlíky, plňte a vařte cca deset minut. Podávejte polité máslem, posypané tvarohem a cukrem.


A jako poslední pro vás mám recept od mé kamarádky. Já ho ještě nezkoušela, pouze u ní jedla a rozplývala jsem se blahem. Je to jeden ze zdravějších receptů. Byť zdravému stylu příliš neholduji, chutná úžasně. Co budete potřebovat?


280g hladké špaldové mouky
50g kukuřičné mouky
70g třtinového cukru
špetka soli
100 g másla
1 vejce
100 ml podmáslí


Na náplň je třeba 250 g rebarbory a stejně tak jahod, jedna lžička skořice a 70 ml jablečného džusu. 

Z ingrediencí vypracujeme rukama těsto. Necháme hodinu v lednici odpočinout. Pak těsto vyválejte na kruh cca 40 cm. Dejte do kruhové formy a nechte těsto přes okraj alespoň 4 cm. Mezitím nakrájejte na malé kousky jahody a rebarboru, smíchejte s džusem a cukrem, přidejte skořici a naplňte tím koláč. Okraje přehněte do středu a pečte při 150 stupních 45minut. Na tomto koláči je skvělé, že je sezonní. Můžete měnit ovoce dle libosti, třeba za meruňky,  ořechy, jablíčka a podobně.

Nezbývá než popřát dobrou chuť, krásný jahodový červen plný sluníčka a úžasných zážitků!

 

Pro Žlutý Trimeles
Petromila Nivalis

Jeden komentář

  1. Simelie Mallorny 28. 9. 2021 20:50

    No páni, já jahody miluju, ale po tomhle článku si je rozhodně seženu častěji! Že toho zvládají ovlivnit až tolik je neuvěřitelné..

Napište k tomuto příspěvku komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*