Každý známe určitě mnoho dezertů, které jsou dobré, pak ty, které jsou o něco lepší a nakonec ty, které si zaslouží fanfáry, konfety a možná i menší ohňostroj. A mezi ně, podle mě, patří právě Red Velvet cupcakes. A přesně ty si dneska připravíme a ozdobíme je limetkovým krémem. V závěru se ještě můžete těšit na sladkou třešničku na dortu.
Tento recept je inspirován Red Velvet cake, neboli rudým sametovým dortem, který pochází až z dalekého New Yorku z dob druhé světové války. Recept sice nepochází z nejšťastnějších dob, ale šťastnějšími vás rozhodně udělá. Malé ohlédnutí do historie je za námi a teď se můžeme vrhnout na kouzlení. Postup se může zdát na první pohled složitější, ale nenechte se zastrašit. Jde to jako po másle.
Na Red Velvet cupcakes potřebujeme:
- 125 g hladké mouky
- 1/4 lžičky prášku do pečiva
- 1/4 lžičky soli
- 1 lžíce kakaa
- 120 ml podmáslí
- červené potravinářské barvivo
- 60 g másla pokojové teploty
- 1 velké vejce
- 1/2 lžičky bílého vinného octa
- 1/2 lžičky jedlé sody
Na základ do limetkového krému:
- 2 žloutky
- 35 g cukr krupice
- 40 ml limetkové šťávy
- kůra z 1 limetky
- 20 g másla
Na limetkový krém:
- 250 g mascarpone
- limetkový základ
- 50 g cukr krupice
- 200 g smetany na šlehání
Začneme nejprve limetkovým základem, jelikož potřebuje chvíli odležet. Žloutky, cukr, limetkovou šťávu a kůru začneme zahřívat ve vodní lázni. Směs nám začne za chvíli mírně houstnout, v tu chvíli ho sundáme z vodní lázně a vmícháme máslo. Celý základ scedíme přes jemné sítko a necháme pár hodin a nejlépe přes noc vychladit v lednici. A pokud se vám zdá povědomé to, co jste právě vytvořili, tak je to limetková obdoba Lemon curd. Doufám, že nejsem jediná, komu to vždy přišlo jako high culinary věc a právě teď zjistil, jak jednoduché to je.
Teď se můžeme přesunou k těstu na dortíčky. Máslo vyšleháme s cukrem. Po chvíli přidáme vejce a vyšleháme do světlé pěny.
V jiné misce smícháme mouku, prášek do pečiva a sůl. V hrnečku pro změnu smícháme podmáslí s barvivem. K vyšlehané pěně přisypeme půlku mouky a kakao, po zapracování přilijeme podmáslí a poté dosypeme i zbytek mouky.
V mističce smícháme sodu a ocet, které ihned přimícháme k těstu a tím získáme krásnou nadýchanou konzistenci. Těsto rozdělíme do košíčků na muffiny a pečeme v troubě předehřáté na 170 °C asi 20 minut.
Než nám dortíčky vychladnout, vyšleháme mascarpone s cukrem a limetkovým základem. Po chvíli přilijeme smetanu a šleháme do zhoustnutí. Pro efekt jsem přidala malinko barviva do krému. Zdobícím pytlíkem ozdobíme dortíky krémem a dozdobíme posypkou, jak je libo.
A pozor, pozor, přicházejí pusinky.
Určitě nejsem jediná, kdo nemá rád plýtvání a vyhazování potravin. Pokud jste byli pozorní, tak jste si jistě všimli, že nám zbyly dva krásné bílky. Bílky se špetkou soli začneme na nižší stupeň šlehat, dokud se nezačne vytvářet pěna. Po částech postupně zašleháváme 120 g cukru krupice. Vždy přisypeme další cukr, až když se v bílcích předešlý téměř rozpustí. Šleháme opravdu dlouho, dokud se nevytvoří tuhý, lesklý sníh, který dělá na metle špičky a drží tvar. Sníh přendáme do cukrářského sáčku a tvoříme pusinky na plech. Sušíme v troubě na 100 °C asi 1,5 hodiny.
Přeji dobrou chuť a sladký život.
Pro Žlutého Trimela
Enid Bloom
Pěkně dekuju, jdu lovit neco sladkyho.
Super recept, určitě vyzkousim!
Mňam. :-P
Ještě že mě Klobouk poslal do Mrzimoru. Pod tím jezevčím kožíškem se pár kilo navíc určitě ztratí… :-D
Miluju pusinky a dlouho jsem nedělala! Zkusím změnu proti skořicovým a matcha. :))