Trimeles / Co se kde šustne / Žlutý koutek Petromily - Červen
Televizní Vánoce IV. – Vánoční filmy z jiných zemí Vánoce: Stále svátek, nebo obchodní příležitost? Televizní Vánoce III. – Vánoční americké filmy Vánoční tvoření DIY – 9. díl Televizní Vánoce II. – Vánoční české filmy Adventní pohádkování III. – Starouš Tobias a jeho nečekané Vánoce Vánoční playlist aneb průlet vánočním hradem Televizní Vánoce I. – Vánoční animáky Adventní pohádkování II. – Zázraky nejen o Vánocích Vánoční věnce Vše, co jste kdy chtěli vědět o omalovánkách I. Adventní pohádkování I – Kouzelný vánoční zvoneček Adventní pohádkování – vše o soutěži Trimeles na cestách – magická Šumava Cesta za pokladem Kam i králové chodí sami aneb 19. listopad jako MDT Emoji na Hradě VII. Cesta za jiskrou Ohnivce Hog v kocke 20 a 2/2 – Neviditelný speciál Zápisník jednoho dinosaura VI. – dinosauří šatník Za plamenem svíčky Halloween is coming Odznáčky – všechny chytit máš! Aneb minisoutěže Žlutého Trimela Podzimní luštění Hog v kocke 20 Jak vyzrát na podzimní depku Skořicoví šneci DIY – 8. díl Tradiční nováčkovský turnaj – shrnutí Nováčkovská výprava Šokující záhada: Hrad zmizel! Konspirační teoretici (ne)mají jasno! Jejej, něco se pokazilo! Tenkrát na Západě – shrnutí 4. a 5. kola Příčná kombinatorika IV – Zpátky do školy Knižní klub u Trimela – Šikmý kostel TNT2024: Třetí úkol Bertranda Hooki: „Očividne sú na škole mocné kúzla, čo menia plány.“ Ohlédnutí za Tenkrát na Západě – Statistiky, body a střípky ze zákulisí TNT2024: Druhý úkol Školní rok Léto 2024 Tenkrát na Západě – shrnutí 3. kola Mrzispárský večírek II. aneb Kterak jsme ztratili Tesáka TNT2024: První úkol Tradiční nováčkovský turnaj 2024 Emoji na Hradě VI. Tenkrát na Západě – Epilog Pět odstínů léta – zážitky Pět odstínů léta – seriály Tenkrát na Západě – shrnutí druhého kola Tenkrát na Západě – Kde domov můj Tři soudky radí 11 Pět odstínů léta – filmy Tenkrát na Západě – Po bouři Viridis Am Reevesová: „Měla jsem systém, krásně fungoval, dokud se nerozpadl.“ Pět odstínů léta – Letní laskominy Tenkrát na Západě – shrnutí prvního kola Tenkrát na Západě – Do boje! Vlzivolský večílek Hemzy vol. 3 Pět odstínů léta – knihy Tenkrát na Západě – Morální dilema PON – Pod Osm Nejdu Zápisník jednoho dinosaura V – Dinosaurus na koštěti Petronela Uječená: Na jeden den duchem Tenkrát na Západě – Na cestě Tenkrát na Západě Za hranice kouzelného světa – II. část Kagíkování – Alchymista I. a II. Za hranice kouzelného světa – I. část Kagíkování – Bystrozor II. Knižní beseda Příčná kombinatorika III – Famfrpál Amanda Wright: „Nevyhrožuju, neslibuju, neuplácím.“ Dungeons&Dragons aneb Každý může být hrdinou I. Tři soudky radí 10 Magické podniky I. Jezevci na cestách aneb Žlutý sraz v Praze Hog v kocke 19 a 3/4 – Protože smíchu není nikdy dost Hog v kocke 19 – Kagíci? Kagíci! Jak jste tvořili frázevoloviny, a jak to s nimi dopadlo Jak to dopadlo s Březnovou knižní šifrou Rose Daninatali: „Jezevci, těšte se, až vás zase proberu ze zimního spánku.“ Cesta za pokladem LS2024 Mrzimorské výstřelky aneb co všechno z nás zase vypadlo Sebechvála nám nesmrdí aneb Jak dopadly trimelesí ódy Žlutá, kam se podíváš… Teda pardon, zelená?! Měsíc knihy DIY – 7. díl Zápisník jednoho dinosaura IV – Ať žijí technologie (aneb při čem všem jste byli zároveň na hradě) Malé, Malej, Malučký… Princ Hog v kocke 18 – Nový školní rok Březnová knižní šifra Žlutého Trimela Nováčkovská výprava pro Magíka Připravit k luštění – Březnová knižní šifra Žlutého Trimela na obzoru! Příčná kombinatorika II – Vetešnictví u Kšeftaře Deskohráčův stolek speciál – Harry Potter Vzestup Smrtijedů Valentýnské menu DIY – 6. díl Zápisník jednoho dinosaura 3 – Výzva tajemného kloboukového semináře 13 otázek pro profíky Enid Bloom: „Musím říct, že mi to otevřelo oči.“ Hog v kocke 17 – Kagíci Sprosté slovo na šest?

Co se kde šustne

Žlutý koutek Petromily – Červen

A máme tu další díl koutku Petromily!
Pojďte, prosím, dál.
S sebou dobrou náladu a polštářek, prosím!
Vítejte!
V tomto díle se nebudeme věnovat ničemu jinému než sladkým, červeným a šťavnatým jahodám! Je červen! A červen jsou prostě jahody. Mrzí mne, že jsem květnový koutek musela vynechat, ale mudlové mi nedali prostor. Stane se, omlouvám se. 

-Petromila s úsměvem vítá příchozí a nabízí čaj, kávu i čokoládu-


… jen dál, je tu spousta místa k sezení, klidně i ležení, příjemná atmosféra, lákající k odpočinku, skvostné relaxaci. Všude jsou rozmístěny svíčky a kameny. Najděte si své místo, pohodlně zaujměte jakoukoliv pozici, zhluboka dýchejte, klidně zavřete oči a naslouchejte. Všude jsou misky s jahodami, jahodové dobrotky, smoothie a spoustu jahodových nápojů. Jen si nabídnout…


Pro začátek mám pro vás nabídku zajímavostí o jahodách, které jste možná, jako já nevěděli. Napůjčovala jsem si spoustu moudrých knih plných moudrých rad, ptala se odborníků a přináším shrnutí.
Vždycky jsem si myslela, že jahody jsou prostě slaďoučké ovoce. A ejhle, ony nejsou plodem! Jahůdky jsou zvětšeným okvětním lůžkem. Plody jsou až ta zelená semínka na jahodě. Popsáno odborněji, je jahoda souplodí nažek na šťavnatém zdužnatělém květním lůžku. Jahody nesou latinský název Fragaria.  Co mne překvapilo je, že mají opravdu hodně vitamínů C. Je srovnatelný s citrusovými plody, a to už je co říct! Mají též vitamín A, B, E. Jahody mají lehce stravitelnou vlákninu. Obsahují draslík, zinek, hořčík, vápník, dokonce třeba i bor nebo fluor. A co jsem tedy opravdu nevěděla je, že jahodu tvoří 87% vody!
Zabrousíme-li do historie, jahody najdeme již v Římě, ale dočetla jsem se, že byly snad konzumovány už v době kamenné. Ve středověku byly pěstovány mnichy. Zahradní jahody, které dnes známe, vznikly křížením více druhů. Některé druhy byly přivezeny francouzskými korzáry v 17. století, ale za vznik současných jahod stojí zahradník Ludvíka XV. jménem Antoino Duchesne. Tyto úžasné plody byly dříve považovány  za královské ovoce a také za ovoce lásky. 

Jahody máme jednouplodící, stáleplodící, měsíční a Day neutral, které plodí celý rok. Mezi největší pěstitele se řadí USA, Francie, Španělsko, Itálie nebo třeba Polsko.
Jahody mají své typické úchvatné aromatické vlastnosti, kterých se využívá při výrobě například čokolády, bonbónů, žvýkaček, sušenek a různých vůní. Rovněž se využívají i v kosmetice pro velké množství manganu, který je prospěšný pro pevnost a růst vlasů a pokožky. Dokonce existují i jahodové festivaly! Můžete je najít třeba v Rusku nebo ve Finsku ve městě Suonenjoki.


U mudlů jsem zdravotník, snad tedy odpustíte drobný výčet toho, co dokáže jahoda s naším tělem, protože je to až neuvěřitelné. Konzumace jahod snižuje riziko kardiovaskulárních chorob, tlumí tvorbu špatného cholesterolu, jahody se starají o zdravé cévy, zlepšují funkce srdce a mozku, snižují vysoký tlak. Bylo prokázáno, že působí proti rakovině, posilují imunitu, snižují zánět, léčí artritidu a dnu, pomáhají při úpravě hmotnosti, působí proti zácpě, cukrovce a pečují o oči! Jahody je důležité jíst v těhotenství, protože díky kyselině listové pomáhá předejít  vrozeným vadám. To však neznamená, že začnete jíst tuny jahod. Jeden hrnek denně vážně bude stačit :-), jinak vám totiž hrozí plynatost a průjem. A ještě jedna věc: znám mnoho lidí, kteří mají na jahody alergii. Zjistila jsem, že jí způsobují organické kyseliny, které toto ovoce obsahuje, a to zejména kyselina jablečná, citronová, chininová či salicylová. 

 

A co bych to byla za hostitelku v koutku, kdybych se s vámi nepodělila o nějaký ten recept. Všechny jsem je samozřejmě vyzkoušela a vřele doporučuji.

Připravte si jahodové smoothie. Potřebujete 1 banán, dvě hrsti jahod, půl manga a 150 ml bílého jogurtu. Všechno pořádně rozmixujte a podávejte ve stylových skleničkách.

Dále jsem si pro vás připravila jahodového mrože s čokoládou. Umixujte nahrubo 300 g čerstvých jahod, přidejte lžíci cukru a lžíci vanilkového cukru. Pár kapek citronové šťávy. Vše promíchejte a nalijte do tvořítek na zmrzku. V mrazáku nechte alespoň osm hodin tuhnout. Pak je vytáhněte a každý nanuk pořádně vymáchejte v čokoládové lázni. V receptu stálo, že používají cukr hroznový, já používám obyčejný.

No a nesmí chybět jahodové knedlíky! To je jasné. Nakupte prosím máslo – 50 g, 250 g tvarohu, tučného, jeden vanilkový cukr, jedno vajíčko, 250 g hrubé mouky, jednu lžičku kypřícího prášku a špetku soli. A jahody! Udělejte těsto, tvarujte knedlíky, plňte a vařte cca deset minut. Podávejte polité máslem, posypané tvarohem a cukrem.


A jako poslední pro vás mám recept od mé kamarádky. Já ho ještě nezkoušela, pouze u ní jedla a rozplývala jsem se blahem. Je to jeden ze zdravějších receptů. Byť zdravému stylu příliš neholduji, chutná úžasně. Co budete potřebovat?


280g hladké špaldové mouky
50g kukuřičné mouky
70g třtinového cukru
špetka soli
100 g másla
1 vejce
100 ml podmáslí


Na náplň je třeba 250 g rebarbory a stejně tak jahod, jedna lžička skořice a 70 ml jablečného džusu. 

Z ingrediencí vypracujeme rukama těsto. Necháme hodinu v lednici odpočinout. Pak těsto vyválejte na kruh cca 40 cm. Dejte do kruhové formy a nechte těsto přes okraj alespoň 4 cm. Mezitím nakrájejte na malé kousky jahody a rebarboru, smíchejte s džusem a cukrem, přidejte skořici a naplňte tím koláč. Okraje přehněte do středu a pečte při 150 stupních 45minut. Na tomto koláči je skvělé, že je sezonní. Můžete měnit ovoce dle libosti, třeba za meruňky,  ořechy, jablíčka a podobně.

Nezbývá než popřát dobrou chuť, krásný jahodový červen plný sluníčka a úžasných zážitků!

 

Pro Žlutý Trimeles
Petromila Nivalis

1 komentáře

  1. Simelie Mallorny 28. 9. 2021 20:50

    No páni, já jahody miluju, ale po tomhle článku si je rozhodně seženu častěji! Že toho zvládají ovlivnit až tolik je neuvěřitelné..

Napište k tomuto příspěvku komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*