Bonjour ! Ça va? … Ano, ano … Francie, francouzština a Paříž. To je naše dnešní téma. Chcete se o Paříži dozvědět něco více, než jen, že tam stojí Eiffelova věž? Jste připraveni ovládnout se při představě luxusní francouzské kuchyně? Společně s jezevcem Rickym jsem se vydala do hlavního města Francie právě proto, abych vám krásy tohoto místa dokázala dopodrobna vylíčit!
|
Poloha Paříže ve Francii |
Jak jsem již zmínila, Paříž je hlavním a se 2 miliony obyvatel zároveň také největším městem Francie. Samotné město také tvoří centrum jednoho z 21 regionů země, Île-de-France a samo o sobě je také jedním ze 101 departementů, département de Paris.
|
Na letišti jsme se s Rickym cítili poněkud ztracení
Rychle jsme se s Rickem vzpamatovali, vzali si taxíka a s klidem dorazili do našeho apartmánu. Pravda, recepční se na mě díval poněkud neklidně, že sebou do hotelu táhnu jezevce, ale což, na stránkách psali: „Zvířata vítána“. Rychle jsme vybalili a vyrazili do města, přeci nebudeme víkend ve Francii marnit na hotelu, no ne? První místo, kam jsme vyrazili byla Eiffelova věž – jedno z nejnavštěvovanějších a také nejznámějších míst. Postavena byla v letech 1887 – 1889 Gustavem Eiffelem, podle kterého dostala i jméno.
|
|
A tady jsme bydleli :) |
|
Nenechali jsme si utéct příležitost fotky u Eiffelovky |
|
„Výtržnictví v Louvru“ |
Dalším zajímavým místem ve Francii je dozajista muzeum Louvre, ve kterém můžete nalézt jeden z nejznámějších obrazů Leonarda da Vinciho – Mona Lisu. I já jsem měla nutkání se trochu předvést a stát se středem pozornosti a trošku si zakouzlila .. Bohužel, byla jsem z muzea vyvedena a mnoho jeho dalších krás jsem již nestihla shlédnout :( A je vám jistě jasné, že i když jsem za Rickyho velmi orodovala, bylo velmi namáhavé si prosadit i jeho vstup do muzea, natož to, aby tam zůstal sám.
|
Aby nám to nebylo líto, cvakli jsme se alespoň před muzeem. |
Po návratu na hotel jsme byli oba více než vyčerpaní. Ricky zalehl a okamžitě spal, já však otevřela své poznámky, které jsem celý den poctivě psala a začala dávat dohromady článek. Vždyť po příletu domů mě čekají ještě minimálně 2 odstavce o francouzské kuchyni!
FRANCOUZSKÁ KUCHYNĚ
Všichni jistě známe francouzské croissanty nebo crêpes (francouzské palačinky). Jistě má valná většina z vás, stejně jako já, ráda sladkosti, proto jsem se dnes rozhodla připravit si pro vás právě tyto dva dezerty.
CRÊPES
Ingredience
•1/2 kostky droždí FALA
•500 g hladké mouky
•335 ml mléka
•100 g másla
•100 g cukru krupice
•4 vejce
•máslo na pečení
•špetka soli
•vanilkové aroma
Postup
Do teplého mléka vhodíme máslo a nechápe rozpustit. Poté přisypeme cukr a a přidáme droždí. Přilijeme vejce a aroma a prošleháme. Dále přidáme mouku, osolíme a promícháme do hladkého těsta. Necháme asi 20 minut kynout při pokojové teplotě. Vykynuté těsto lijeme na rozpálenou pánev vymazanou máslem a pečeme z obou stran. Pak už záleží jen na vás, jak si je „dozdobíte“. Marmeládou, šlehačkou, medem… Zajímavé jsou s pudingem nebo slanými náplněmi :)
Doba přípravy
Příprava těsta – 30 minut
Kynutí – 20 minut
Pečení – 30 minut
|
No nevypadají lákavě? :) |
CROISSANT
Ingredience
•1 kostka droždí FALA
•670 g hladké mouky
•100 ml mléka
•170 ml vody
•300 g másla
•2 vejce
•65 g cukru
•100 g sekaných mandlí
•špetka soli
Postup
Mouku prosejeme, osolíme, přidáme cukr, droždí, 1 vejce, vlažné mléko a vodu. Hmotu vypracujeme do polotuhého těsta a vyválíme z ní obdélník 40 x 20 cm, poklademe plátky másla, uzavřeme do těsta a znovu rozvalujeme tak, aby nám máslo neprotrhlo těsto. Opět složíme na menší tvar. Necháme přikryté 10 minut kynout. Rozvalování, překládání a kynutí těsta opakujeme třikrát. Těsto přikryjeme utěrkou a necháme kynout dokud nezdvojnásobí svou velikost (cca 30 minut). Vykynuté těsto rozválíme na obdélník 30 x 60 cm a rozkrájíme ho na trojúhelníky. Smotáme je od základny ke špičce do tvaru croissantu. Croissanty položíme na pomaštěný a moukou vysypaný plech a necháme ještě asi hodinu kynout při pokojové teplotě. Potřeme je rozšlehaným vejcem, posypeme plátky mandlí a pečeme dozlatova v rozpálené troubě asi 12 – 18 minut při teplotě 180 °C.
Doba přípravy
Příprava těsta – 25 minut
Kynutí – 120 minut
Pečení – 12 – 18 minut
|
I vy si můžete takové vychutnat! |
Rozhodla jsem se pro vás také připravit menší gastronomickou soutěž. Popíši vám tu jednu francouzskou specialitu a vaším úkolem bude zjistit, o kterou se jedná a pro který region je právě tato specialita typická. Další částí bude popsat jednu francouzskou specialitu. Vaše řešení mi posílejte do pátku 11.11. 2011 sovou (Dairine von Cartage). A mám tu pro vás menší lákadlo – 3 z vás, kteří odpoví správně, s sebou vezmu na další cestu, a to do ŘÍMA!
Úkol 1
Díky vykrmování a umístění drůbeže v posadě játra mimořádně ztuční a nabudou výrazné chuti, které si labužníci velmi cení. Obvykle jen krátce opékají a podávají na topince jako předkrm, jako součást salátů nebo doplněk některých masových specialit. Zpracovávají se také na paštiku. V posledních letech proti vykrmování drůbeže na tučná játra čím dál silněji protestují obránci zvířat, takže se tahle drahá lahůdka možná stane nedostupnou.
Úkol 2
Druhou částí vašeho úkolu bude popsat mi, co je to CHOUCROUT. Poradím vám, že je to alsaská specialita. Stačí popsat pár větami, kdo bude chtít, může mi poslat i link na obrázek :)
Pokud tedy víte, nebo alespoň tušítě obě odpovědi neváhejte a posílejte mi sovy! Nezapomeňte na výhru – výprava se mnou a Rickym do Říma !
Pro Žlutého Trimela
Dairine von Cartage
Mňamííí! Croissanty, takové labužnické recepty bys mohla dívat i častěji O:) Jinak super článek! :))
Pokusím se pokaždé přidat nějaký ten zajímavý recept :D :)) A děkuju! :))
Nééé, na ty recepty se nedá koukat… teď mi bude ještě půl dne kručet v žaludku! :D Skvělý článek, hned bych se do Francie vydala… Neuspořádámě někdy kolejní výlet přenášedlem? :D Siny de Sorrow