V poli mnoho bylin stojí,
snad některá tebe zhojí.
Pakli v býlí není síly,
mocné slovo neomýlí.
– z básně Vrba od K. J. Erbena
Šťastné číslo sedm máme před sebou a člověk se už jen pomalu ohlíží, co všechno za to léto zase (ne)stihl. Přestože počasí nám stále relativně přeje, my školou povinní už kontrolujeme, zda nám nechybí část uniformy, a přemýšlíme, jestli si ještě vůbec můžeme dovolit utratit zbylé galeony. Mám pro vás však dobrou zprávu. Ještě na dva týdny všechny tyhle starosti můžete z hlavy s klidem vyklepat.
Na přetřes přichází kolo, na které se již těším od začátku samotného klání. Úkol, který asi některé z vás odradí, ale pro některé bude pořádnou výzvou. Otestuji vaší kreativitu a smysl pro detail. Říkáte si, že se za celou soutěž ještě vlastně nekreslilo, nevybarvovalo? Je to podivné, když autorku soutěže od fix ve volném čase sotva můžete odtrhnout. Kdo na něco výtvarného čekal, tak se dočkal. No jenomže já si pro vás nepřipravila jen tak ledajaké kreslení či vybarvování. Je v tom malinkatý háček. Vy budete malovat na kameny!
Jelikož jsem si vědoma, že to není úplně snadný úkol, tak vám dám na výběr ze dvou zadání. Na kámen buď můžete nakreslit cokoliv s letní tématikou (moře, hory, bazén, plavky, ledová káva…) nebo je tu ještě možnost nakreslit potterovsky laděný kamínek. Až bude váš výtvor hotový, nezapomeňte jej vyfotit s nějakým identifikátorem (ideálně jménem a datem) a poslat jej na adresu amandawright027@gmail.com spolu se souhlasem vydání v časopise Žlutý Trimeles.
Pro inspiraci vkládám jeden decentní kamínek s Harry Potter tématikou, který jsem vytvářela na jaře. Kde je mu konec? To nevím. I vy můžete potom své ozdobené kamínky někam úkryt a udělat tak radost těm, kteří je najdou. Nechat a vystavit si je však taky není žádná ostuda.
Toto je předposlední kolo celého letního klání a taky tedy jedna z posledních možností, jak si vysloužit květinku a malou odměnu. Stále také probíhá a účastnit se můžete kola šestého. Hodiny právě odbily půlnoc a odstartovaly nám tak další dvoutýdenní časovou lhůtu. Nejzazší možný termín odeslání je tedy 28.8.
A jak jsem slíbila, tak činím. Dámy a pánové je mi velkou ctí vám představit drobnou knihu receptů. Povedlo se do ní nasbírat 7 letních receptů a hlavně i spoustu fotografií. Autorkami jsou soutěžící letního klání Kytice. Každý recept je opravdu originál a jejich různorodostí se rozhodně můžete nechat inspirovat.
Cuketové placky od Emy Taila
Je léto, a řešíme co? Ano, cukety. Všude samé cukety. Moc cuket! Příprava nebývá těžká, jde o nápad. Dělám je na několik způsobů, nyní jsem ale objevila jeden, se kterým bych se ráda podělila. Cuketové placky známe všichni, plněné taky. A já vám ukážu recept na sýrové:
Potřebujeme:
1 cuketa – lépe mladá, menší
2 vejce
Hladká mouka
Sůl
Pepř
Sýr – jakýkoliv, co máme rádi
Cuketu oloupeme, nakrájíme na kolečka a osolíme. Necháme vypotit a utřeme papírovou utěrkou. Pak smícháme vajíčka s hladkou moukou a uděláme středně husté těstíčko, osolíme, opepříme. Každé kolečko pak pěkně obalíme v těstíčku a na místo strouhanky použijeme právě sýr. Matlá se to. Hodně. Ze zkušenosti doporučuji vzít plech, na něj dát pečící papír. Udělat hromádku ze sýra, na ni položit cuketu obalenou v těstíčku a opět položit hromádku sýra. A pak plech šoupneme do trouby, na 180 stupňů a pečeme do zlatova. Žádný olej, je to zdravější, tedy nesmažíme. Necháme kolečka upéct dozlatova a pak už jen sníme. Dobrou chuť!
Lynchburská limonáda od Enoly Gatito
Ingredience:
4 cl Jack Daniel’s Tennessee Whiskey
2 cl Southern Comfort
Sprite
2 ČL třtinového cukru
Plátek pomeranče
Plátek limety
Koktejlová třešeň
Led
Postup:
Do vysoké sklenice naplněné ledem nalijeme oba alkoholické nápoje a dolijeme spritem. Přidáme 2 čajové lžičky třtinového cukru a vhodíme plátek pomeranče, plátek limetky a koktejlovou třešničku. Vysokou lžičkou zamícháme, aby se cukr rozpustil a máme hotovo.
Rychlá buchta s ovocem od Enselis Ismenia
Rychlá buchta s ovocem – ideální na léto, když nechceme trávit dlouhý čas v kuchyni a zároveň máme spoustu ovoce, které potřebujeme zpracovat. Na 1 koláčovou formu budeme potřebovat:
– 1 hrnek polohrubé mouky
– 1/3 prášku do pečiva
– 1/2 hrnku cukru krupice
– 1/4 hrnku oleje
– 1/4 hrnku mléka
– 2 vejce
– špetku soli, citronovou kůru
– libovolné čerstvé, mražené nebo i kompotované ovoce
Nejprve si vyšleháme vejce s cukrem a olejem. Do směsi postupně přidáme mouku, prášek do pečiva, sůl, citronovou kůru a mléko. Těsto by nemělo být moc řídké, je spíše hustší. Nalijeme do vymazané a vysypané formy (nebo použijeme silikonovou a nemusíme mazat ani sypat) a zasypeme ovocem. Já jsem použila mražený mix z naší zahrádky – červený a černý rybíz, maliny a ostružiny. V tuto chvíli můžeme přidat třeba i drobenku, máme-li chuť, já jsem jen zasypala trochou skořicového cukru, protože jsem zvolila kyselejší ovoce. Buchta nyní přijde do trouby vyhřáté na 170°C na cca 30 minut (ale záleží na vaší troubě, může to trvat déle).
Tip: Pokud jste fajnšmekr, můžete na těsto přidat ještě vrstvu tvarohu smíchaného s vejcem a cukrem a teprve poté zasypat ovocem.
Ledová káva bez mléka od London Brown
Chcela by som sa podeliť so svojim receptom na ľadovú kávu bez mlieka. Keďže mlieko vôbec nepijem ani nekonzumujem v jedlách (jedná sa naozaj o mlieko nie len o laktózu). Našťastie obchody sú zásobené aj pre také prípady ako som ja, postupne som si zvykla a väčšina
výrobkov má svoju alternatívu, aj keď drahšiu stále rovnako chutnú.
Samozrejme potrebujeme kávu, ja pijem častejšie dekofeinovú, no občas potrebujem aj kofejn.
Ľad v tvare kociek, obdĺžnikov či medvedíkov (môj prípad), to je úplne jedno.
Mlieko, keď nemáte problémy s laktózou alebo sa nevyhýbate mlieku tak ako ja, môžete použiť obyčajné kravské. Ja používam mandľové bez pridanej príchute, tak mi to najviac chutí alebo potom ovesné s pridanou vanilkovou príchuťou (táto alternatíva mlieka je oveľa sladšia ako mandľové mlieko bez pridanej príchute).
K vylepšeniu chuti si dávam protejínový čokoládový toping, ktorý je síce možno menej chutnejší, no obsahuje menej kalórií a cukru. Môžete použiť obyčajný toping akejkoľvek príchute, to je iba na vašich chuťových pohárikoch.
Keď máte chuť na sladkú bombu môžete si spraviť karamel alebo si dať na vrch napenené mlieko či šľahačku. Keďže alternatívy mlieka dobre nepenia je možnosť siahnuť po rastlinnej šľahačke. Vrch môžete ozdobyť podľa vašej chuti karamelom/ čokoládou /nasekanými mandľami, je to úplne na Vás.
Nealkoholické mojito od Princess Star
Můj nejoblíbenější letní drink je rozhodně nealkoholické mojito.
Na jeho přípravu budeme potřebovat:
• limetka
• třtinový cukr
• máta
• nealkoholický likér Monin Curacao Triple Sec
• led
• sodovka
Půlku limetky nakrájíme na 4 dílky a vložíme do vysoké sklenice. Přisypeme 2 lžičky třtinového cukru a společně rozmačkáme. Poté přidáme zhruba 8 velkých listů máty a ještě trochu rozmačkáme, ale ne moc, máta pak hořkne. Následně přilijeme 2 cl nealkoholického likéru Monin Curacao Triple Sec, který dává koktejlu úžasnou chuť.
V mixéru uděláme z ledu tříšť, kterou naplníme téměř celou sklenici. Zbytek dolijeme sodovkou a všechny ingredience pořádně promícháme. Nakonec vložíme brčko a ozdobíme kolečkem limetky a snítkou máty.
Letní těstoviny od Eillen McFir Elat
Pro dvě osoby se podle návodu uvaří sépiové špagety na skus. Na olivovém oleji se lehce osmahne na plátky nakrájený česnek, prohřejí na kousky nakrájená sušená rajčata (používám naložená v oleji) a hned se k nim přidají sceděné špagety. To se zalije šťávou z půlky citronu a hned se podává. Na ozdobu je možné nasypat trošku čerstvé bazalky. A když není, poslouží i sušená.
Oblíbených letních pokrmů máme doma hromady. Ale nejčastěji se u nás podává něco lehkého na zakousnutí. Když nejsem líná připravit těsto a počkat na jeho vykynutí, s chutí se zakousneme i do domácí pizzy. Jako dezert (respektive jídlo na zahnání mlsných chutí manžela kolem deváté večerní) slouží sem tam palačinky s čerstvým rozvarem a kysanou smetanou. A samozřejmě je třeba pravidelně zařazovat do jídelníčku i čerstvé ovoce. A když už ten meloun na kostky začne být nudný, stačí vzít do ruky hůlku a rázem se podávají chlazení melounoví draci.
Jablkový mřížkový koláč od Charlie Ann Whitaker
Pro mě léto je definitivně spojeno s jablky. Máme na zahradě bůhví kolik stromů s letními jablky
a to pak sbíráme i pět košů za den. Momentálně máme kompletně založenou pergolu přepravkami. A to začnou za chvíli dozrávat ta podzimní. Takže recept jedině s jablky a něco, co snese velkou míru.
Můj favorit je mřížkový koláč, neboť je fakt jednoduchý a rychlý.
Přísady (těsto):
500 gramů polohrubé mouky
200 gramů cukr moučka
200 gramů hera/máslo
2 žloutky
5 velkých lžic mléka
prášek do pečiva
Nahoru pak přijde tvaroh (stačí i jedna kostka), zbylé bílky a samozřejmě jablka.
Postup:
1) Všechny přísady na těsto sesypeme dohromady a vypracujeme do těsta (nejlépe nějakým šikovným domácím pomocníkem). Těsto by se nemělo lepit, ale ani drobit. Podle potřeby přidáme buď mléko nebo mouku. Asi 3/4 těsta si vyválíme/ uplácáme na plech vyložený pečícím papírem. Zbylou 1/4 odložíme, budeme potřebovat na zdobení.
2) Vyšleháme bílky do sněhu, které pak smícháme s tvarohem. Můžete přidat i trochu vanilkového cukru. Kdo se nechce trápit se sněhem – nemusí. Tvaroh akorát nebude nadýchaný. Naplácáme směs na těsto.
3) Jablka očistíme, nastrouháme, přidáme třeba skořici (cukr není potřeba, jen jestli máte hodně kyselá jablka). Naplácáme je na tvaroh.
4) Ze zbylé 1/4 těsta si teď koláč můžete dozdobit dle svých představ. Já dělám typickou mřížku – vyválím, nakrájím na proužky a přenesu je na vršek koláče.
5) Rozpálíme si troubu na 180 stupňů a pečeme „do barvy“ – díky tomu zdobení totiž krásně uvidíme, kdy je koláč hotový.
A teď už jen dobrou chuť! :)
Děkuji.
Pro Žlutého Trimela
Amanda Wright
No, fixky na malování na kamínky sice mám, ale zatím se mi nikdy nepovedlo nic na žádný namalovat: Snad se mi podaří najít nějaký vhodný kamínek, abych to vyzkoušela :)
Madam Eill, taková hostina! Úžasný!