Je to tady! Konec léta je dávno pryč a musíme se naladit na vlnu mlhavých rán, teplých svetrů a čajů. Všude kolem vidíme samé dýně a cítíme skořici. Pojďme si tentokrát provonět domov právě skořicí a kardamomem.
Najde se asi málo kouzelníků, kteří by neznali skořicové šneky, neboli cinnamon rolls. Pro mě jsou typickou dobrotou v tento podzimní čas, i když je samozřejmě máme tak v oblibě, že se u nás objevují několikrát v průběhu celého roku. Pojďme si tedy zamotat pár lahodných šneků.
Na těsto si připravíme:
- 800g hladké mouky
- 16g sušeného droždí
- 2 PL kardamomu
- ½ ČL soli
- 150g másla
- 90g cukru
- 500ml mléka
Na náplň:
- 150g másla
- 90g cukru
- 2 PL skořice
- 1 ČL kardamomu
Na polevu:
- 150g moučkového cukru
- 25g másla
- 30g mléka
V první řadě si připravíme náplň do šneků. V hrnci si za stálého míchání rozehřejeme máslo s cukrem, skořicí a kardamomem. Směs si přendáme do mističky a vložíme do lednice, kde ztuhne do hezky roztíratelné hmoty.
Další na řadu přijde příprava těsta. Opět si v hrnci rozehřejeme máslo s cukrem a polovinou mléka z receptu. Směs v hrnci mícháme, aby se nám nepřichytávala ke dnu. Po rozpuštění a spojení všech ingrediencí sundáme z plotny a přidáme zbytek mléka. Do velké mísy nasypeme mouku, kterou promícháme s droždím, kardamomem a solí. K suché směsi přilijeme rozpuštěné máslo s cukrem a mlékem. S těstem se pracuje velmi pěkně a po chvíli nám vznikne krásně hladké a pružné těsto, které překryjeme v míse utěrkou a necháme přibližně 40 minut kynout. Kdo má kuchyňského pomocníka, určitě vám ulehčí a urychlí práci.
Jelikož preferuji menší šneky, rozdělím si po vykynutí těsto na půl. Z každé půlky vyválím obdélník, který nechám projít přísnou kontrolou a potřu náplní z lednice. Delší stranou obdélníku sroluji.
Pomocí nitě nakrájím na kolečka. Nakrájené šneky dávám do vymazaného plechu s pečicí podložkou nebo papírem. Plech vložím do rozehřáté trouby na 180 °C na přibližně 20 minut. V průběhu kontroluji, jelikož rychle zlátnou.
(ano, všimli jste si správně, že už těsně po vytažení jeden šnek chybí)
Těsně před koncem pečení si připravím polevu, kdy ručním mixérem vyšlehám rozpuštěné málo s cukrem a mlékem. Vznikne krásně hustá poleva, kterou ještě teplé šneky ozdobím.
Na šneky se většinou vrhneme ještě za tepla, ale určitě v uzavřené dóze nějaký ten den vydrží.
Přeji příjemné podzimní dny.
Pro Žlutého Trimela
Enid Bloom
Ti vypadají božsky!
mám hlad.
to není dobré, si takhle na večer dělat chutě :D moc pěkně vypadají
Tak kdo se nabízí, že mi je upeče?
Osobně raději peču s čerstvým droždím a mezi šneky nechávám velké rozestupy, aby pořádně nakynuli. Jen doporučuji předkrájet těsto ještě před rolováním. často se mi stane, že krájením se mi podaří šneka zplacatit a pak jsem naštvaná :-)
Jen s tou polevou pořád nejsem kamarád…
PS: škoda že do komentáře nejde vložit obrázek, aby se člověk mohl pochlubit svými výtvory :-D
Stačí poslat a já to nějak zařídím! :D