Obě ty větve v ušlechtilém květu
vzmohou se šíře, široce,
a nenadále ku podivu světu
přinesou blahé ovoce.
– z básně Věštkyně od K. J. Erbena
Propršený víkend jste mohli využít k plnění puzzlí nebo hraní hry a mnoho z vás tak učinilo. Tento týden se nám přehoupl červenec v srpen a roztáčí se nám tak druhá polovina prázdnin.
Teď jsme trávili spoustu času u počítače, a tak je nejvyšší čas se přesunout do kuchyně. Do království, kde i v létě trávíme spoustu času. Vaříme marmelády, pečeme buchty a koláče, chodíme na nanuky a připravujeme si ledové kávy. Tento týden se zadáním musím zavděčit všem, protože po vás budu chtít, abyste mi připravili váš oblíbený letní pokrm nebo nápoj a vyfotili mi jej. Může to být nějaká buchta, ovocný či zeleninový salát, studená polévka, káva, domácí nanuky, koktejl… Zkrátka cokoliv, co vám vykouzlí úsměv na tváři a potěší vaše bříško, když je velké horko. Opět poprosím o nějaký identifikátor a souhlas se zveřejněním.
Aby to nebylo tak prosté, tak nezapomeňte sepsat i recept. Za dva týdny z receptů potom vznikne taková malá letní kuchařka a třeba vás něco zaujme tak, že si to budete chtít připravit taky. Snad se vám úkol zalíbí a sejde se nám pořádná spousta různorodých receptů. Sama vám tu přidám recept na můj oblíbený letní koláč. Nedávno dozrávaly borůvky, a tak byla skvělá příležitost si jej připravit.
Na osvěžující, rychlý a lehký borůvkový koláč budete potřebovat:
- dvě listová těsta
- balení piškotů
- dva vanilkové (použít můžete i jiné příchutě dle libosti) pudinkové prášky
- 0.8 litru mléka
- ovoce dle chuti (nám se nejvíce osvědčily borůvky nebo jablka)
- cukr dle chuti
Jedním listovým těstem vystelete formu na koláč a propíchnete několikrát vidličkou. Následně vyskládáte na těsto piškoty a zasypete je libovolným ovocem. Následně si uvaříme pudinky a ochutíme si je moučkovým cukrem. Uvařené pudinky nalejeme na přichystanou formu. Navrch položíme další vrstvu listového těsta (ideální předem propíchnout) a můžeme péct. Vzhledem k tomu, že každá trouba peče jinak, tak raději spíš řeknu, že pečeme do zlatova. Bohužel si rovnou buchtu nemůžeme nakrájet a spapat, neboť by nám vytekl pudink. Koláč necháme vychladnout a ideálně přes noc necháme v lednici. Poté můžeme podávat. Nejlepší je právě rovnou hezky studený z lednice. Pokud byste si koláček někdo připravoval, určitě mi dejte po sově vědět, jak se dařilo a jestli vám chutnal – zasměje se –
I na tento úkol máte čas dva týdny. Posílat své výtvory tedy můžete už dnes, ale do soutěže se mohou zapojit i ty fotky a recepty, které přijdou nejpozději o půlnoci 21.8.
Kolo čtvrté je stále otevřené pro ty, kdo jej chtějí plnit. V kole třetím jsme skládali puzzle. Na výsledném obrázku byl výhled na městečko Piran ve Slovinsku. Poskládat puzzle se podařilo rovnou třinácti z vás (jmenovitě Enselis Ismenia, Katie Haleki, Saiph Lacaille, Enola Gatito, Tery Poe, Kim Sarah Reevesová, Princess Star, Ema Taila, Marguerita Laux, Veronica Narcissa Williamsová, Indris Elwinor, Eillen McFir Elat, Charlie Ann Whitaker) a dokonce deset účastníků se trefilo a uhádlo i kde byla fotka pořízena. Pokud jste Slovinsko ještě nenavštívili, tak vám tuto destinaci rozhodně musím doporučit. Skrývá totiž spoustu kouzelných míst, třeba jako je právě toto přenádherné přístavní město plné uzounkých uliček. Finanční odměnu pošlu obratem, na kvítek si asi chvilinku počkáte, ale i ten (spolu s menší odměnou, která snad potěší), určitě dříve či později dorazí.
Děkuji za to, že vás stále baví se účastnit a za hrozně moc milé zprávy. Vážím si toho.
Pro Žlutého Trimela
Amanda Wright
No jo, Slovinsko je srdcovka :)
Ach! Vařící úkol. To je něco pro mě. Jen problém je v tom, že nejoblíbenější jídlo se dojedlo dva dny zpátky :D Nu, vymyslím něco jiného.