Předvečer všech svatých je nejen svátkem všech strašidel, ale také obdobím, kdy máte možnost se dobře najíst. Chystáte-li se pozvat přátele na slavnostní večeři, nebo mudlům trochu přiblížit svět kouzel, pak je tento článek určený právě vám. Žlutý Trimeles přináší všem kuchtíkům a kuchtičkám tip, jak zpracovat dýni, kterou už nemáte po kom hodit, a něco navíc. Zavažte si zástěry a nasaďte čepice, hodina děsuplného vaření právě začíná!
MENU:
- Dýňový hryz pro chroustaly
- Mrzimorská dýňová polévka
- Stylový opelichanec s dýní
- Dýňová mňamka rozmlsaného mnicha
- Bonus: Zaplácni si žaludek děsivě!
Dýňový hryz pro chroustaly (20ks)
Vezmi k ruce:
1 šálek ovesných vloček – ¼ šálku namočených chia semínek – 3 lžíce kokosové mouky – ¾ lžičky perníkového koření – ½ lžičky soli – ½ lžičky skořice – 100g namočených lískových oříšků – ¾ šálku nakrájené dýně – ½ šálku namočených datlí – 3 lžíce cukru – 1 lžíce citronové šťávy
A teď postup:
Vezměte vločky, kokosovou mouku, skořici a sůl, všechno naházejte do misky a užijte míchací kouzlo (kdo ho nezná, použije starou dobrou metličku). Do druhé nádoby dáme ořechy, datle a cukr, promixujeme. Přidáme do sypké směsi a zamixujeme si napotřetí – tentokráte dýni, chia semínka a citronovou šťávu. Všechny části řádně vypracujeme do těsta, v případě lepivosti přidáváme vločky. Tvoříme asi 1 cm silné placičky, které necháme sušit v troubě (či pod dračím dechem), dokud se na povrchu nevytvoří pevná krusta.
Mrzimorská dýňová polévka (4 porce)
Vezmi k ruce:
1 dýně – 4 lžíce hladké mouky – 140-200 ml smetany – 1 litr zeleninové
ho vývaru (klasický, nebo z 1 kostky) – 2 brambory – 2 stroužky česneku – 2 lžíce olivového oleje – 1 cibule – 4 lžíce másla – podle chuti: kari koření, sůl, mletý pepř
A teď postup:
Dýni oloupeme a nakrájíme na malé kostičky a stejný postup opakujeme i u brambor. Nedoporučuje se nechat průchod lenosti a sbírat kousky dýně, které zůstanou po zásahu spolužáka, jelikož by na ně mohl plivnout jedovatou slinu. V kotlíku rozpálíme máslo s trochou olivového oleje, na kterém následně osmažíme nadrobno nakrájenou cibuli a prolisovaný česnek. Když už to skoro vypadá, že nám celé dílo shoří, přidáme dýni a brambory. Osolíme, opepříme, zažlutíme kari směsí, přidáme zbytek másla a asi 3 minuty necháme napospas žáru. Poté zalijeme vývarem a jdeme si napsat úkol, protože 30-40 minut nemáme co dělat. Před koncem rozmícháme mouku ve smetaně a vlijeme do polévky. Necháme probublat a následně použijeme mixovací kouzlo, dokud nezískáme krémovitou konzistenci. Podáváme teplé, i za studena.
Stylový opelichanec s dýní (4 porce)
Vezmi k ruce:
1 česnek – 450 g sladkých brambor – 150 g sušených švestek – 2 kg porcovaného kuřete staženého z kůže – 1 lžička mletého pepře -1 lžíce slunečnicového oleje – 1 lžička soli – 2 ks skořicové kůry – 300 ml drůbežího vývaru – 1 velkou cibuli – 450 g dýně – zelé na ozdobení
A teď postup:
V kotlíku rozpálíme olej a důkladně na něm opelichance osmahneme. Přidáme kolečka cibule, skořici a opékáme dalších 10 minut. Dochutíme solí a pepřem, přidáme česnek, nakrájené brambory a dýni, vývar a čekáme, dokud lektvar vše nezačne bublat. Poté přiklopíme a dusíme 45 minut (další čas na úkoly) do měkka. Přidáme švestky a necháme je zhruba 5 minut nasáknout vývarem. A dílo je hotové!
Dýňová mňamka rozmlsaného mnicha
Vezmi k ruce:
3 hrnky strouhané dýně – 1,5 hrnku cukru krupice – 3 hrnky polohrubé mouky – 1 hrnek oleje – 3 vejce – 3 lžíce kakaa – 2 lžičky mleté skořice – 1 prášek do pečiva – 100 g másla – 140 g moučkového cukru – 1 vrchovatá lžíce kakaa (na polevu) – hnědý rum dle chuti – strouhaný kokos – mleté ořechy
A teď postup:
Cukr krupici s vejci vyšleháme do pěny, poté přidáme olej, dýni, kakao, skořici a prášek do pečiva a dobře promícháme. Vzniklé těsto nalijeme na vymazaný a vysypaný plech a pečeme na střední teplotu dozlatova. Mezitím si uděláme polevu. V menším kotlíku rozehřejeme máslo, přidáme cukr a kakao a rozmícháme. Kašičku ředíme k všeobecnému nadšení rumem, dokud nedostaneme konzistenci, kterou dokážeme pokrýt povrch koláče. Potřeme a posypeme kokosem a ořechy.
Bonus: Zaplácni si žaludek děsivě!
Čarodějnické prsty jsou jednohubka, kterou zvládne připravit naprosto každý. Hodí se jako stylové chroupání na večírek, ale spolehlivě poslouží i jako antistresová pomůcka při sledování strašidelného filmu, nebo před náročnou zkouškou!
Vezmi k ruce:
45 g másla – 1/2 hrnku polohrubé mouky – 2 lžičky hnědého cukru – 1 lžička vanilkového aroma – 2 lžíce mléka – 1 lžička kakaa – oloupané mandle
A teď postup:
V míse smísíme mouku, cukr, máslo, mléko, kakao a vanilkové aroma. Ve výsledku však musí vzniknout vláčné těsto, tak na to při případných experimentech pamatujte. Když se vám to podaří, nechte ho půl hodiny odpočinout v lednici. (Nemusím říkat, k čemu se dá tento čas využít, že?) Poté vytvoříme 12 válečků, které vymodelujeme do tvaru prstu. Na dvou místech prohneme mezi prsty a na výstupcích uděláme rýhy. Přilepíme mandli jako nehet a šup s tím do trouby, nebo pod tlamu draka. V mudl podmínkách pečeme na 170°C asi 15 minut.
A jaké chutě mají ostatní obyvatelé hradu? Jaké by mělo být dokonalé halloweenské menu? Co by nemělo chybět?
Bilkis Blight: Víš, tohle jde tak trochu mimo mě. Já moc Halloween neslavím, v naší rodině máme k podobným svátkům trochu odpor, protože se snažíme vylepšit svou reputaci, která je po staletí poněkud krvavá. A můj mudla je… mudla. – pokrčí rameny – Tenhle svátek jde mimo něj úplně. Ale asi bych servírovala něco dobrého, to určitě. Možná dýňovou polévku, pokud by mě nikdo nenutil ji jíst. -zasměje se- A možná bych do ní udělala nějaké tématické krutonky. A možná hovězí na víně, to je takové barevně tématické. Ale hosty nečekám, tak to naštěstí nemusím řešit.
Sinead Siobhain: Rozhodně oranžový, všechno musí být oranžový s černými doplňky… a nějaká ta svíčka navrch. Klidně třeba svíčková! – zasměje se –
Mary Anne Montague: Menu by tě mělo na první pohled děsit, ale zároveň by ti na první polknutí mělo chutnat. Jako předkrm bych si dala dýňový chléb s pomazánkou, jako hlavní chod dýňovopomerančovou polévku a potom dýňovou pizzu s rukolou, nebo třeba salát se špagetami. Jako dezert nějaké sladké ve tvaru prstů s nehty, aaa, živě to vidím! – zasměje se –
Hm, hm, asi bych se měla naučit pořádně vařit…
Děkuji za super tipy, nějaký receptík určitě vyzkouším! :)
vypadá to nádherně, už se mi sbíhají sliny! :)