Trimeles / Nezařazené / Co dělat s dýní, když ji nemáte po kom hodit?
Rose Daninatali: „Jezevci, těšte se, až vás zase proberu ze zimního spánku.“ Cesta za pokladem LS2024 Mrzimorské výstřelky aneb co všechno z nás zase vypadlo Sebechvála nám nesmrdí aneb Jak dopadly trimelesí ódy Žlutá, kam se podíváš… Teda pardon, zelená?! Měsíc knihy DIY – 7. díl Zápisník jednoho dinosaura IV – Ať žijí technologie (aneb při čem všem jste byli zároveň na hradě) Malé, Malej, Malučký… Princ Hog v kocke 18 – Nový školní rok Březnová knižní šifra Žlutého Trimela Nováčkovská výprava pro Magíka Připravit k luštění – Březnová knižní šifra Žlutého Trimela na obzoru! Příčná kombinatorika II – Vetešnictví u Kšeftaře Deskohráčův stolek speciál – Harry Potter Vzestup Smrtijedů Valentýnské menu DIY – 6. díl Zápisník jednoho dinosaura 3 – Výzva tajemného kloboukového semináře 13 otázek pro profíky Enid Bloom: „Musím říct, že mi to otevřelo oči.“ Hog v kocke 17 – Kagíci Sprosté slovo na šest? Příčná kombinatorika 2024 – Co nás čeká a nemine I. Silvestrovské hemzulky Hog v kocke 16 – Vánoční smíchmajstr Vánoce, Vánoce, přicházejí Vánoční pohyblivé obrázky II – seriály Mrzimorský vánoční playlist Trimeles na cestách – kam za vánoční atmosférou? Vánoční pohyblivé obrázky Hog v kocke 15 – Školní rok v plném proudu Velká vánoční stávka Zápisník jednoho dinosaura 2 – Paměť není, co bývala Mrzimor získal magíka s názvem „Veselá kopa“ Vánoční dárky za hubičku DIY – 5. díl Cesta za pokladem ZS24 Pohřešuje se! Pomoz zatoulaným strašidlům najít cestu domů Last minute halloweenský kostým v Hog stylu Halloweenská křížovka plná (nejen) strašidel Moudra z čarostavů Podzimní tvoření DIY – 4. díl Luna Goshawk: „Očakávania boli, zatiaľ sa mi plnia a možno aj prevyšujú.“ Zápisník jednoho dinosaura – Rozmrazená, ale plešatá Rekapitulace Celoletní úkoly Prokletí termínové neděle Hog v kocke – 14. část – Zpátky do lavic! Ohlédnutí za TNT Rekapitulace Nisqa TNT: Úkol třetí Olivia Wines: „O Mrzimor se nebojím, my si poradíme.“ Směnárna na planetě Meeraha TNT: Úkol druhý TNT: Úkol první Rekapitulace Umubumbe Tradiční nováčkovský turnaj je zpět! Planeta Nisqa Rekapitulace Gezegen Prázdninové pohodové poslouchání: Potterovský podcast Emoji na Hradě V. Rekapitulace Domicilium Planeta Umubumbe Planeta Gezegen Jak probíhalo slavnostní ukončení školního roku u jezevců? Domovská planeta Domicilium Vesmírná odysea – mise začíná Vesmírná odysea Hog v kocke – 13. část – Souboják vol. 2 Harry Potter storkát jinak aneb jak očaroval mudlovskou literaturu Potter opustil ministerstvo, je teď ragbista Hog v kocke – 13. část – Souboják Souboj se stylem Famfrpálové perličky Jak se v Mrzimoru nosí NiT? Hogwarts Legacy Stále vzpomínám na Albínku Rozhovor s Ivy Emersonovou: „Mrzimor je moje srdeční záležitost.“ Rozporuplné pocity aneb jak se těšíme na nový HP seriál Remake, o který nikdo nestál – co se ví o novém seriálu Harry Potter Hog v kocke – 12. část – Umíme se sobě zasmát Tom Felton: Beyond the Wand Jarní dekorace DIY – 3. díl Deskohráčův stolek: Takenoko a rozšíření Panďátka Mrzimor napříč jazyky Jaké je býti nejbohatší v Mrzimoru? Žluté duše ve fialovém hábitu – Oresta McCollin Vianueva Hog v kocke – 11. část – Hradní novinky 13 otázek nejen pro shopaholiky Deskohráčův stolek: Architekti Západního království Novoroční vybarvování – vyhlášení Zimní dekorace DIY – 2. díl Famfrpálová sezóna zima 2023 Novoroční vybarvování Novoroční přání 2023 13 vánočních otázek pro Grinche i Kdovíky 2/2 Jezevci přejí Veselé Vánoce Jak se v Mrzimoru nosí Vánoce? 13 vánočních otázek pro Grinche i Kdovíky 1/2 Zase (ne) zkouškujeme! Jak se v Mrzimoru nosí žlutá? Vánoční dekorace DIY – 1.díl Copak by jen kluběnky nosily?

Nezařazené

Co dělat s dýní, když ji nemáte po kom hodit?

Předvečer všech svatých je nejen svátkem všech strašidel, ale také obdobím, kdy máte možnost se dobře najíst. Chystáte-li se pozvat přátele na slavnostní večeři, nebo mudlům trochu přiblížit svět kouzel, pak je tento článek určený právě vám. Žlutý Trimeles přináší všem kuchtíkům a kuchtičkám tip, jak zpracovat dýni, kterou už nemáte po kom hodit, a něco navíc. Zavažte si zástěry a nasaďte čepice, hodina děsuplného vaření právě začíná!

MENU:

  • Dýňový hryz pro chroustaly
  • Mrzimorská dýňová polévka
  • Stylový opelichanec s dýní
  • Dýňová mňamka rozmlsaného mnicha
  • Bonus: Zaplácni si žaludek děsivě!

 

Dýňový hryz pro chroustaly (20ks)

Vezmi k ruce:

1 šálek ovesných vloček – ¼ šálku namočených chia semínek – 3 lžíce kokosové mouky – ¾ lžičky perníkového koření – ½ lžičky soli – ½ lžičky skořice – 100g namočených lískových oříšků – ¾ šálku nakrájené dýně – ½ šálku namočených datlí – 3 lžíce cukru – 1 lžíce citronové šťávy

A teď postup:

Vezměte vločky, kokosovou mouku, skořici a sůl, všechno naházejte do misky a užijte míchací kouzlo (kdo ho nezná, použije starou dobrou metličku). Do druhé nádoby dáme ořechy, datle a cukr, promixujeme. Přidáme do sypké směsi a zamixujeme si napotřetí – tentokráte dýni, chia semínka a citronovou šťávu. Všechny části řádně vypracujeme do těsta, v případě lepivosti přidáváme vločky. Tvoříme asi 1 cm silné placičky, které necháme sušit v troubě (či pod dračím dechem), dokud se na povrchu nevytvoří pevná krusta.

Mrzimorská dýňová polévka (4 porce)

Vezmi k ruce:

1 dýně – 4 lžíce hladké mouky – 140-200 ml smetany – 1 litr zeleninové

ho vývaru (klasický, nebo z 1 kostky) – 2 brambory – 2 stroužky česneku – 2 lžíce olivového oleje – 1 cibule – 4 lžíce másla – podle chuti: kari koření, sůl, mletý pepř

A teď postup:

Dýni oloupeme a nakrájíme na malé kostičky a stejný postup opakujeme i u brambor. Nedoporučuje se nechat průchod lenosti a sbírat kousky dýně, které zůstanou po zásahu spolužáka, jelikož by na ně mohl plivnout jedovatou slinu. V kotlíku rozpálíme máslo s trochou olivového oleje, na kterém následně osmažíme nadrobno nakrájenou cibuli a prolisovaný česnek. Když už to skoro vypadá, že nám celé dílo shoří, přidáme dýni a brambory. Osolíme, opepříme, zažlutíme kari směsí, přidáme zbytek másla a asi 3 minuty necháme napospas žáru. Poté zalijeme vývarem a jdeme si napsat úkol, protože 30-40 minut nemáme co dělat. Před koncem rozmícháme mouku ve smetaně a vlijeme do polévky. Necháme probublat a následně použijeme mixovací kouzlo, dokud nezískáme krémovitou konzistenci. Podáváme teplé, i za studena.

Stylový opelichanec s dýní (4 porce)

Vezmi k ruce:

1 česnek – 450 g sladkých brambor – 150 g sušených švestek – 2 kg porcovaného kuřete staženého z kůže – 1 lžička mletého pepře -1 lžíce slunečnicového oleje – 1 lžička soli – 2 ks skořicové kůry – 300 ml drůbežího vývaru – 1 velkou cibuli – 450 g dýně – zelé na ozdobení

A teď postup:

V kotlíku rozpálíme olej a důkladně na něm opelichance osmahneme. Přidáme kolečka cibule, skořici a opékáme dalších 10 minut. Dochutíme solí a pepřem, přidáme česnek, nakrájené brambory a dýni, vývar a čekáme, dokud lektvar vše nezačne bublat. Poté přiklopíme a dusíme 45 minut (další čas na úkoly) do měkka. Přidáme švestky a necháme je zhruba 5 minut nasáknout vývarem. A dílo je hotové!

Možná obměna – vynechte batáty a jako přílohu použijte rýži.

Dýňová mňamka rozmlsaného mnicha

Vezmi k ruce:

3 hrnky strouhané dýně – 1,5 hrnku cukru krupice – 3 hrnky polohrubé mouky – 1 hrnek oleje – 3 vejce – 3 lžíce kakaa – 2 lžičky mleté skořice – 1 prášek do pečiva – 100 g másla – 140 g moučkového cukru – 1 vrchovatá lžíce kakaa (na polevu) – hnědý rum dle chuti – strouhaný kokos – mleté ořechy

A teď postup:

Cukr krupici s vejci vyšleháme do pěny, poté přidáme olej, dýni, kakao, skořici a prášek do pečiva a dobře promícháme. Vzniklé těsto nalijeme na vymazaný a vysypaný plech a pečeme na střední teplotu dozlatova. Mezitím si uděláme polevu. V menším kotlíku rozehřejeme máslo, přidáme cukr a kakao a rozmícháme. Kašičku ředíme k všeobecnému nadšení rumem, dokud nedostaneme konzistenci, kterou dokážeme pokrýt povrch koláče. Potřeme a posypeme kokosem a ořechy.

Bonus: Zaplácni si žaludek děsivě!

Čarodějnické prsty jsou jednohubka, kterou zvládne připravit naprosto každý. Hodí se jako stylové chroupání na večírek, ale spolehlivě poslouží i jako antistresová pomůcka při sledování strašidelného filmu, nebo před náročnou zkouškou!

Vezmi k ruce:

45 g másla – 1/2 hrnku polohrubé mouky – 2 lžičky hnědého cukru – 1 lžička vanilkového aroma – 2 lžíce mléka – 1 lžička kakaa – oloupané mandle

A teď postup:

V míse smísíme mouku, cukr, máslo, mléko, kakao a vanilkové aroma. Ve výsledku však musí vzniknout vláčné těsto, tak na to při případných experimentech pamatujte. Když se vám to podaří, nechte ho půl hodiny odpočinout v lednici. (Nemusím říkat, k čemu se dá tento čas využít, že?) Poté vytvoříme 12 válečků, které vymodelujeme do tvaru prstu. Na dvou místech prohneme mezi prsty a na výstupcích uděláme rýhy. Přilepíme mandli jako nehet a šup s tím do trouby, nebo pod tlamu draka. V mudl podmínkách pečeme na 170°C asi 15 minut.

 

A jaké chutě mají ostatní obyvatelé hradu? Jaké by mělo být dokonalé halloweenské menu? Co by nemělo chybět?

Bilkis Blight: Víš, tohle jde tak trochu mimo mě. Já moc Halloween neslavím, v naší rodině máme k podobným svátkům trochu odpor, protože se snažíme vylepšit svou reputaci, která je po staletí poněkud krvavá. A můj mudla je… mudla. – pokrčí rameny – Tenhle svátek jde mimo něj úplně. Ale asi bych servírovala něco dobrého, to určitě. Možná dýňovou polévku, pokud by mě nikdo nenutil ji jíst. -zasměje se- A možná bych do ní udělala nějaké tématické krutonky. A možná hovězí na víně, to je takové barevně tématické. Ale hosty nečekám, tak to naštěstí nemusím řešit.

Sinead Siobhain: Rozhodně oranžový, všechno musí být oranžový s černými doplňky… a nějaká ta svíčka navrch. Klidně třeba svíčková! – zasměje se –

Mary Anne Montague: Menu by tě mělo na první pohled děsit, ale zároveň by ti na první polknutí mělo chutnat. Jako předkrm bych si dala dýňový chléb s pomazánkou, jako hlavní chod dýňovopomerančovou polévku a potom dýňovou pizzu s rukolou, nebo třeba salát se špagetami. Jako dezert nějaké sladké ve tvaru prstů s nehty, aaa, živě to vidím! – zasměje se –

2 komentáře

  1. Tess 26. 10. 2014 08:32

    Hm, hm, asi bych se měla naučit pořádně vařit…
    Děkuji za super tipy, nějaký receptík určitě vyzkouším! :)

  2. Adri 1. 11. 2014 19:53

    vypadá to nádherně, už se mi sbíhají sliny! :)

Napište k tomuto příspěvku komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*