Trimeles / Nezařazené / Co dělat s dýní, když ji nemáte po kom hodit?
Kytice – prázdninové soutěžení Hog v kocke – 7. část – Žlutý humor S jezevci o patronaci Susanino překladové okénko, díl 1. Cassiopea Zmklká: „Sklenici mám vždy napůl plnou!“ Deskohráčův stolek: Tajuplné Říše Cassiopea Zmlklá a návrhařina Lososi na hradě Jak se (ne)ztratit v rybím těle Deskohráčův stolek speciál – Harry Potter: Boj o Bradavice Závěrečná slavnost – modní policie Záblesky z Letňáku 21: Střelci a odrážeči Záblesky z Letňáku 21: Zachraň se, kdo nemůžeš Žlutý koutek Petromily – Červen Elfové a šmelfové Deskohráčův stolek: Draftosaurus V čem trénují žlutí? Kouzelné HOG Velikonoce Žlutý koutek Petromily – DUBEN Vzpomínáme na Velikonoce Švihnout a mávnout Deskohráčův stolek: Arboretum Dubnová usměvavá výzva Rok ve fialové Zápisky Tlustého Mnicha Velikonoční vybarvování Famfrpálová profiliga bude. Ale… Nejlepší jezevčí „kolejňáky“ Žlutý koutek Petromily – Březen Helen Miltonová: Oddělala jsem dvě šéfredaktorky! Vyhlášení soutěže ke Dni Mazlíčků Závěrečný kolejní večírek Žluté duše ve fialovém hábitu – Marylin Cuthbert Žlutý koutek Petromily – únor Zimní nováčkovská záchranná mise SELINA GARCIA: Budu tu strašit tak dlouho, dokud nezískáme Famfrpálový pohár!  Soutěž ke Dni mazlíčků! Vzpomínáme na Letňáček…. Tři soudky radí 9 THEODOR MUDD – Co dává v noci pod postel svým svěřencům? Nováčkovská tipovačka aneb co si představuji pod…. TST – 8. úkol Halloweenský večírek TST – 7. úkol TST – 6. úkol Halloweenská výprava za bezhlavým jezdcem TST – 5. úkol TST – 4. úkol TST – 3. úkol TST – 2.úkol TST – 1. úkol Netradiční rozhovor s profesory TNT je zpět a přináší sebou Bratříčka Není jezevec jako jezevec Korunami stromů a ještě dál aneb nováčkovská výprava do lesa je za námi Chvilka s jezevčími nováčky Cesta žlutých jednorožců Stezka prdících obrů Letní seminář počtvrté: Písmena, číslice, čáry a máry Letní seminář potřetí: Kouknu a vidím Letní seminář podruhé: Obětujte mi kus… Letní seminář poprvé: Hopity hop Jak jsem poprvé zakotvila na ošetřovně Večírek na závěr roku S kapesníčkem v ruce aneb budete nám chybět… Má první kolejní výprava aneb jak se pojídají škrny Tučňákoland Básnička věnována Mrzimorské koleji k Mezinárodnímu dni skřítků Rozhovor se studentkami B4 – 2.díl Holky, držíme vám palce! Rozhovor se studentkami bojujícími v B4 Do západu slunce na křídlech Gryfů Mrazivá výprava ze teplem Připomeňte si s námi Albu Jacquelin Velikonoční pondělí na hradě Mrzimorští nováčci a famfrpál Patricia, Klotylda, Susan a Cassiopea : Čtyři mrzimorské bojovnice Filmový večírek Mrzimorský rituál pro nováčky Tři soudky radí 8 Bomba na hradě! Přišla osobnost, kterou nikdo nečekal!! Představujeme nováčky Nástrahy soubojového klubu Na tom není nic vtipného! V. Závěrečný večírek šíleného roku Na tom není nic vtipného! IV. Jaká byla cesta za pohárem? Na tom není nic vtipného! III. Selina Garcia o postu kapitánky: Nebyla jsem si jistá, zda se na tu funkci vůbec hodím Záchranná jezevčí mise Z deníku adoptovaného jezevce …. II. část Zima 2020 : Pohľad z druhého miesta Rekord sezony: Trénink, který trval tři hodiny! Cirque du magique – očami návštevníkov Vianočná výprava do lesa Móda Ohnivého dne Výprava očima nováčků: Na bobří hráz a ještě dál Tři soudky radí 7 Jezevci na tripu… do lesa Krátké příběhy 1

Nezařazené

Co dělat s dýní, když ji nemáte po kom hodit?

Předvečer všech svatých je nejen svátkem všech strašidel, ale také obdobím, kdy máte možnost se dobře najíst. Chystáte-li se pozvat přátele na slavnostní večeři, nebo mudlům trochu přiblížit svět kouzel, pak je tento článek určený právě vám. Žlutý Trimeles přináší všem kuchtíkům a kuchtičkám tip, jak zpracovat dýni, kterou už nemáte po kom hodit, a něco navíc. Zavažte si zástěry a nasaďte čepice, hodina děsuplného vaření právě začíná!

MENU:

  • Dýňový hryz pro chroustaly
  • Mrzimorská dýňová polévka
  • Stylový opelichanec s dýní
  • Dýňová mňamka rozmlsaného mnicha
  • Bonus: Zaplácni si žaludek děsivě!

 

Dýňový hryz pro chroustaly (20ks)

Vezmi k ruce:

1 šálek ovesných vloček – ¼ šálku namočených chia semínek – 3 lžíce kokosové mouky – ¾ lžičky perníkového koření – ½ lžičky soli – ½ lžičky skořice – 100g namočených lískových oříšků – ¾ šálku nakrájené dýně – ½ šálku namočených datlí – 3 lžíce cukru – 1 lžíce citronové šťávy

A teď postup:

Vezměte vločky, kokosovou mouku, skořici a sůl, všechno naházejte do misky a užijte míchací kouzlo (kdo ho nezná, použije starou dobrou metličku). Do druhé nádoby dáme ořechy, datle a cukr, promixujeme. Přidáme do sypké směsi a zamixujeme si napotřetí – tentokráte dýni, chia semínka a citronovou šťávu. Všechny části řádně vypracujeme do těsta, v případě lepivosti přidáváme vločky. Tvoříme asi 1 cm silné placičky, které necháme sušit v troubě (či pod dračím dechem), dokud se na povrchu nevytvoří pevná krusta.

Mrzimorská dýňová polévka (4 porce)

Vezmi k ruce:

1 dýně – 4 lžíce hladké mouky – 140-200 ml smetany – 1 litr zeleninové

ho vývaru (klasický, nebo z 1 kostky) – 2 brambory – 2 stroužky česneku – 2 lžíce olivového oleje – 1 cibule – 4 lžíce másla – podle chuti: kari koření, sůl, mletý pepř

A teď postup:

Dýni oloupeme a nakrájíme na malé kostičky a stejný postup opakujeme i u brambor. Nedoporučuje se nechat průchod lenosti a sbírat kousky dýně, které zůstanou po zásahu spolužáka, jelikož by na ně mohl plivnout jedovatou slinu. V kotlíku rozpálíme máslo s trochou olivového oleje, na kterém následně osmažíme nadrobno nakrájenou cibuli a prolisovaný česnek. Když už to skoro vypadá, že nám celé dílo shoří, přidáme dýni a brambory. Osolíme, opepříme, zažlutíme kari směsí, přidáme zbytek másla a asi 3 minuty necháme napospas žáru. Poté zalijeme vývarem a jdeme si napsat úkol, protože 30-40 minut nemáme co dělat. Před koncem rozmícháme mouku ve smetaně a vlijeme do polévky. Necháme probublat a následně použijeme mixovací kouzlo, dokud nezískáme krémovitou konzistenci. Podáváme teplé, i za studena.

Stylový opelichanec s dýní (4 porce)

Vezmi k ruce:

1 česnek – 450 g sladkých brambor – 150 g sušených švestek – 2 kg porcovaného kuřete staženého z kůže – 1 lžička mletého pepře -1 lžíce slunečnicového oleje – 1 lžička soli – 2 ks skořicové kůry – 300 ml drůbežího vývaru – 1 velkou cibuli – 450 g dýně – zelé na ozdobení

A teď postup:

V kotlíku rozpálíme olej a důkladně na něm opelichance osmahneme. Přidáme kolečka cibule, skořici a opékáme dalších 10 minut. Dochutíme solí a pepřem, přidáme česnek, nakrájené brambory a dýni, vývar a čekáme, dokud lektvar vše nezačne bublat. Poté přiklopíme a dusíme 45 minut (další čas na úkoly) do měkka. Přidáme švestky a necháme je zhruba 5 minut nasáknout vývarem. A dílo je hotové!

Možná obměna – vynechte batáty a jako přílohu použijte rýži.

Dýňová mňamka rozmlsaného mnicha

Vezmi k ruce:

3 hrnky strouhané dýně – 1,5 hrnku cukru krupice – 3 hrnky polohrubé mouky – 1 hrnek oleje – 3 vejce – 3 lžíce kakaa – 2 lžičky mleté skořice – 1 prášek do pečiva – 100 g másla – 140 g moučkového cukru – 1 vrchovatá lžíce kakaa (na polevu) – hnědý rum dle chuti – strouhaný kokos – mleté ořechy

A teď postup:

Cukr krupici s vejci vyšleháme do pěny, poté přidáme olej, dýni, kakao, skořici a prášek do pečiva a dobře promícháme. Vzniklé těsto nalijeme na vymazaný a vysypaný plech a pečeme na střední teplotu dozlatova. Mezitím si uděláme polevu. V menším kotlíku rozehřejeme máslo, přidáme cukr a kakao a rozmícháme. Kašičku ředíme k všeobecnému nadšení rumem, dokud nedostaneme konzistenci, kterou dokážeme pokrýt povrch koláče. Potřeme a posypeme kokosem a ořechy.

Bonus: Zaplácni si žaludek děsivě!

Čarodějnické prsty jsou jednohubka, kterou zvládne připravit naprosto každý. Hodí se jako stylové chroupání na večírek, ale spolehlivě poslouží i jako antistresová pomůcka při sledování strašidelného filmu, nebo před náročnou zkouškou!

Vezmi k ruce:

45 g másla – 1/2 hrnku polohrubé mouky – 2 lžičky hnědého cukru – 1 lžička vanilkového aroma – 2 lžíce mléka – 1 lžička kakaa – oloupané mandle

A teď postup:

V míse smísíme mouku, cukr, máslo, mléko, kakao a vanilkové aroma. Ve výsledku však musí vzniknout vláčné těsto, tak na to při případných experimentech pamatujte. Když se vám to podaří, nechte ho půl hodiny odpočinout v lednici. (Nemusím říkat, k čemu se dá tento čas využít, že?) Poté vytvoříme 12 válečků, které vymodelujeme do tvaru prstu. Na dvou místech prohneme mezi prsty a na výstupcích uděláme rýhy. Přilepíme mandli jako nehet a šup s tím do trouby, nebo pod tlamu draka. V mudl podmínkách pečeme na 170°C asi 15 minut.

 

A jaké chutě mají ostatní obyvatelé hradu? Jaké by mělo být dokonalé halloweenské menu? Co by nemělo chybět?

Bilkis Blight: Víš, tohle jde tak trochu mimo mě. Já moc Halloween neslavím, v naší rodině máme k podobným svátkům trochu odpor, protože se snažíme vylepšit svou reputaci, která je po staletí poněkud krvavá. A můj mudla je… mudla. – pokrčí rameny – Tenhle svátek jde mimo něj úplně. Ale asi bych servírovala něco dobrého, to určitě. Možná dýňovou polévku, pokud by mě nikdo nenutil ji jíst. -zasměje se- A možná bych do ní udělala nějaké tématické krutonky. A možná hovězí na víně, to je takové barevně tématické. Ale hosty nečekám, tak to naštěstí nemusím řešit.

Sinead Siobhain: Rozhodně oranžový, všechno musí být oranžový s černými doplňky… a nějaká ta svíčka navrch. Klidně třeba svíčková! – zasměje se –

Mary Anne Montague: Menu by tě mělo na první pohled děsit, ale zároveň by ti na první polknutí mělo chutnat. Jako předkrm bych si dala dýňový chléb s pomazánkou, jako hlavní chod dýňovopomerančovou polévku a potom dýňovou pizzu s rukolou, nebo třeba salát se špagetami. Jako dezert nějaké sladké ve tvaru prstů s nehty, aaa, živě to vidím! – zasměje se –

2 komentáře

  1. Tess 26. 10. 2014 08:32

    Hm, hm, asi bych se měla naučit pořádně vařit…
    Děkuji za super tipy, nějaký receptík určitě vyzkouším! :)

  2. Adri 1. 11. 2014 19:53

    vypadá to nádherně, už se mi sbíhají sliny! :)

Napište k tomuto příspěvku komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

*